Guterres, yakın zamanda yayınlanan İkinci Dünya Okyanus Değerlendirmesi'nin, dünyadaki okyanusların insanlığa sağladığı yararların pek çoğunun insan eylemleriyle baltalandığını gösterdiğini belirtti. BM Genel Sekreteri, "Denizlerimiz, en uzak resiflerde, okyanusun en derin çukurlarında bile görülebilen plastik atıklarla boğuluyor. Aşırı avlanma, yıllık yaklaşık 90 milyar ABD doları net kayba neden oluyor ve bu da küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinin devam edebilmesi için hayati önemi olan kadınların kırılganlığını artırıyor" diye konuştu.

Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor. Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor.

Guterres, karbon emisyonlarının okyanusların ısınmasını ve asitlenmesini tetiklediğini, biyoçeşitliliği yok ettiğini ve deniz seviyesinin yükselmesine neden olarak yoğun yerleşim alanlarının bulunduğu kıyı şeritlerini tehdit ettiğini belirtti. Bu yılki etkinliklerin teması olan "Okyanus: Yaşam ve Geçim Kaynakları" ile dünya genelinde toplumların kültürel hayatı ve ekonomik olarak ayakta kalabilmesi için okyanusların önemine dikkat çekiliyor. Guterres, büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 3 milyardan fazla insanın geçim kaynağını okyanusların sağladığını vurguladı.

Antonio Guterres, "Kovid-19'dan kurtulmaya uğraşırken doğaya karşı savaşımıza bir son verelim. Bu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması, Paris Anlaşması'nın 1.5 derece (ısınma) hedefinin gerçekleştirilebilmesi, bugünün ve yarının nesilleri için okyanusların sağlığının koruması için kritik önemde" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI