Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 20 Haziran (Xinhua) -- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcü yardımcısı Farhan Haq, Guterres'in İsrail hükümetini işgal altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" sona erdirmeye çağırdığını bildirdi. Haq, Pazartesi günü yayımladığı yazılı açıklamada İsrail hükümetinin Pazar günü aldığı yerleşim planlama prosedürlerini değiştirme kararından ötürü Guterres'in derin rahatsızlık duyduğunu söyledi. Haq, değişikliklerin Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşim planlarının ilerlemesini hızlandırmasının beklenebileceğini kaydetti. Sözcü yardımcısı, Guterres'in önümüzdeki hafta İsrail planlama yetkilileri tarafından 4.000'den fazla yerleşim birimi için yapılması beklenen girişim hakkında da derin endişe duyduğunu söyledi. Haq, "Genel Sekreter, yerleşimlerin uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu yineliyor. Yerleşimler, uygulanabilir iki devletli çözümün ve adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın gerçekleştirilmesinin önünde büyük bir engel teşkil ediyor" dedi.

Sözcü yardımcısı, bu yasadışı yerleşimlerin genişlemesinin gerginlik ve şiddeti artıran önemli bir itici güç olduğunu ve insani ihtiyaçları derinleştirdiğini söyledi. Haq, İsrail'in bu yerleşimlerle Filistin toprakları üzerindeki işgalini daha da pekiştirdiğini, Filistin topraklarına ve doğal kaynaklarına el uzattığını, Filistin nüfusunun serbest dolaşımını engellediğini ve Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve egemenlik haklarını baltaladığını vurguladı. Haq, "Genel sekreter, İsrail hükümetini bu tür kararları durdurmaya ve geri almaya, işgal altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü tüm yerleşim faaliyetlerini derhal ve tamamen durdurmaya, bu konudaki yasal yükümlülüklerine tam olarak uymaya çağırıyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: Şeymanur Erbay