Çin

BM Genel Sekreteri Guterres, Eylül'de Çin'i ziyaret edecek

Abone Ol

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2-5 Eylül tarihlerinde Çin'i ziyaret edecek ve 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'ne katılacak.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 20 Ağustos (Xinhua) -- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Eylül ayında Çin'e yapacağı ziyaret kapsamında Pazartesi günü yola çıktı. Guterres, Çin'e varmadan önce Pasifik'in bir bölümünden geçen dolambaçlı bir rotayı takip edecek. Sözcü Stephan Dujarric Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Guterres'in ilk olarak 21-23 Ağustos tarihlerinde Samoa'yı ziyaret ederek Başbakan Fiame Naomi Mata'afa ile görüşeceğini söyledi. Dujarric, "Guterres daha sonra 23-24 Ağustos tarihlerinde kısa süreliğine Yeni Zelanda'yı ziyaret edecek ve Auckland'da Başbakan Christopher Luxon ile görüşecek. 24-27 Ağustos tarihleri arasında ise Tonga'ya geçerek Pasifik Adaları Forumu'na katılacak" dedi. Sözcü, BM Genel Sekreteri'nin 28-31 Ağustos tarihlerinde Doğu Timor'a gideceğini ve burada Halka Danışma Günü'nün 25. yıldönümü etkinliklerine katılacağını söyledi. Halka Danışma Günü, Birleşmiş Milletler tarafından organize ediliyor.

Dujarric, Guterres'in Singapur Cumhurbaşkanı Tharman Shanmugaratnam ve Başbakan Lawrence Wong ile görüşmek üzere 1-2 Eylül tarihlerinde de Singapur'a gideceğini ifade etti. Sözcü, "Guterres, 2-5 Eylül tarihlerinde Çin'de olacak. Temasları çerçevesinde 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'ne katılacak ve Beijing'de yapılacak zirvede dayanışma oluşturmak ve ortak kalkınma hedeflerinde ilerleme sağlamak için Güney-Güney işbirliğinin önemini vurgulayacak" dedi. Dujarric, Guterres'in Beijing'de üst düzey hükümet yetkilileriyle bir araya geleceğini belirtti.