Dünya

BM Genel Sekreteri gazetecilerin korunmasını istedi.

Her yıl 2 Kasım günü kutlanan uluslararası gün ile ilgili bir açıklama yapan Guterres, "Gazeteciler hedef alındığında, toplumlar bir bütün olarak bedel öder. Gazetecileri koru...

Abone Ol

Her yıl 2 Kasım günü kutlanan uluslararası gün ile ilgili bir açıklama yapan Guterres, "Gazeteciler hedef alındığında, toplumlar bir bütün olarak bedel öder. Gazetecileri korumazsak, haber alma özgürlüğümüz ve kanıtlara dayalı karar verme yeteneğimiz ciddi şekilde zarar görür" dedi.

Guterres, gazeteciler ve medya çalışanlarına yönelik saldırıların sayısı artarken Kovid-19 salgınının da gazetecilerin fiziksel güvenliklerine yönelik yeni tehlikeleri ortaya çıkardığını belirtti.

Antonio Guterres’in verdiği bilgilere göre 2020'nin ilk yarısında protestoları takip eden gazetecilere yönelik en az 21 saldırı oldu - bu tip saldırıların sayısı 2017 yılının tamamında bu rakama ulaşmıştı. Ayrıca, kovuşturma tehditleri, tutuklama, hapis, gazetecilik erişiminin engellenmesi  gibi gazetecilerin çalışmalarına ek kısıtlamalar getirildi. Guterres, gazetecilere karşı işlenen suçları soruşturma ve kovuşturma konusundaki yetersizliklere de dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri, "Gazeteciler işlerini güvenli bir şekilde yapamadıklarında, internette yayılan yanlış bilgi ve dezenformasyon salgınına karşı önemli bir savunmayı kaybediyoruz. Olgulara dayalı haberler ve analizler, bağımsız habercilik yapan, temel ilkeleri ‘korkusuz ve kimseyi kayırmayan gazetecilik’ olan gazetecilerin korunmasına ve güvenliğine dayanır” dedi.

Guterres, "Dünya Kovid-19 salgınıyla savaşırken, barış, adalet, sürdürülebilir kalkınma ve insan haklarında başrolü oynayabilecek özgür bir basın çağrımı yineliyorum" diye konuştu.