BEİJİNG, 5 Eylül (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin'in Afrika'yla ortaklığının, Güney-Güney işbirliğinin ana dayanağını oluşturduğunu söyledi. Çin'in başkenti Beijing'de düzenlenen 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'nde konuşma yapan Guterres, "Çin'in Afrika ülkeleriyle ortaklığı Güney-Güney işbirliğinin ana dayanağını oluşturuyor.

BM Antlaşması temelindeki ortak çabalarınız, Afrika'nın kalkınması için yeni bir ivme yaratabilir" ifadelerini kullandı. Guterres, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in duyurduğu modernleşmeye yönelik ortaklık eylemlerine dikkat çekti. BM Genel Sekreteri, Afrika'nın uzun soluklu ve en büyük ticaret ortağı olarak "Çin'in kayda değer kalkınma geçmişinin yoksulluğun ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere Afrika kıtası için zengin bir deneyim ve uzmanlık sunduğunu" belirtti.

Çin-Afrika ortaklığının "yenilenebilir enerji devrimine güç verebileceğini" ve "gıda sistemleri ve dijital bağlantılılık konularındaki kilit öneme sahip dönüşümler için bir katalizör" işlevi görebileceğini kaydeden Guterres, Afrika'nın da ticaretten veri yönetimine, finans ve teknolojiye kadar birçok alanda Çin'in desteğinin potansiyelini en üst düzeye çıkarabileceğini ifade etti.

Çin: Seyrüsefer özgürlüğü bahanesiyle yapılan provokatif eylemlere kesinlikle karşıyız Çin: Seyrüsefer özgürlüğü bahanesiyle yapılan provokatif eylemlere kesinlikle karşıyız

Guterres, Cumhurbaşkanı Xi'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'yle uyumlu olan ve yeşil kalkınmaya ve bütünlük temelli işbirliğini teşvik etmeye odaklanan Küresel Kalkınma İnisiyatifi'ni başlatma kararına da desteğini açıkladı. Guterres, "Birleşmiş Milletler'in, sağlıklı bir gezegende barış, sürdürülebilir kalkınma ve insan haklarına yönelik ortak hedefimize doğru güçlü bir Çin-Afrika ortaklığını destekleyeceğinden emin olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: rss