Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çarşamba günü, "aşı milliyetçiliğine" karşı uyarıda bulundu ve Afrika'da aşılamaların güvence altına alınması için daha fazla mali destek çağrısında bulundu.

Afrika Birliği ile yaptığı sanal toplantıda Guterres, "Aşı milliyetçiliği, gözümüzün önünde, tam gaz devam ediyor" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin uyarısı, zengin ülkelerin fakir ülkeleri hiçe sayarak parayla milyonlarca doz potansiyel Kovid-19 aşısını almak için sıraya girdiği dönemde geldi.

Guterres, aşının "küresel mal" olarak görülmesi ve herkese, her yerde, özellikle "krizle gerektiği gibi mücadele etmek" için finansmana son derece ihtiyaç duyan Afrika'da sunulması yolundaki çağrısını yineledi.

Genel Sekreter amaç doğrultusunda, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) desteğiyle başlatılan COVAX programına gelecek iki ay içinde 4,2 milyar dolar mali destek sağlanması çağrısında bulundu.

Antonio Guterres, Afrika kıtasının ve diğer gelişmekte olan ülkelerin potansiyel aşılara erişmesini sağlamanın tek yolu COVAX'a gereken tüm mali desteği sağlamaktır, dedi.

Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var

"Hazırlanmakta olan çok sayıda COVAX aşısı var ve finansman güvence altına alınırsa teslimat gayet kolay."

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Afrika'da toplam Kovid-19 vaka sayısı Perşembe öğleden sonra itibariyle 2.304.485'e, hastalıktan ölenlerin sayısı ise 54.856'ya yükseldi.

Editör: İRFAN KARSLI