Sağlık

BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 25 Ekim (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Louise Wateridge, İsrail kuşatması altındaki Kuzey Gazze'de çocuk felcine karşı yürütülen aşı kampanyasının son aşamasının ertelenmesi durumunda bölgenin hastalığın yayılma tehlikesiyle de karşı karşıya kalacağı belirterek Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Gazze'nin kuzeyinde Çarşamba günü başlaması planlanan çocuk felci aşılama kampanyasının üçüncü ve son aşaması, tırmanan şiddet, yoğun bombardıman, kitlesel yerinden edilme emirleri ve güvenli insani araların olmaması nedeniyle ertelenmek zorunda kalmıştı. Wateridge, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Daha fazla çocuk felç olmadan ve virüs daha fazla yayılmadan önce Gazze'deki çocuk felci salgını durdurulmalıdır. Aşılama kampanyası, kuzeyde insani araların uygulanmasıyla kolaylaştırılmalı" dedi.

Sivil altyapıya yönelik devam eden saldırılar da dahil olmak üzere mevcut koşulların Gazze'nin kuzeyindeki insanların güvenliğini ve hareket serbestiyetini tehdit etmeye devam ettiğini kaydeden sözcü, bu durumun ailelerin çocuklarını güvenli bir şekilde aşı olmaya getirmesini ve sağlık çalışanlarının görevlerini yapmalarını imkansız hale getirdiğini söyledi. Çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci turunun başladığı 14 Ekim'den bu yana, Gazze'nin orta ve güney kesimlerinde 10 yaş altındaki 442.855 çocuk başarıyla aşılandı.

Böylece söz konusu bölgelerdeki hedefin yüzde 94'üne ulaşıldı. Salgının durdurulması için Gazze'nin kuzeyindeki 119.000'den fazla çocuk da dahil olmak üzere, her topluluk ve mahalledeki tüm çocukların en az yüzde 90'ının ilk aşının ardından ikinci dozu da alması gerekiyor. Wateridge, "korkunç seviyelerde ölüm, yaralanma ve yıkım" ile karşı karşıya olan Gazze'nin kuzeyindeki insanların ile büyük acılar yaşadığını söyledi. İsrail'in Hamas militanlarına karşı saldırılarını yoğunlaştırdığı kuzeyde 400.000'den fazla insan mahsur kalmış durumda.

Bölgeye üç haftadır yiyecek ya da yardım ulaşmazken, yiyecek satan hiçbir market veya dükkan bulunmuyor. Askeri saldırılar nedeniyle su da dahil olmak üzere hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlara erişim de kesilmiş durumda. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Perşembe günü Cibaliye Mülteci Kampı'nın kuzeydoğusundaki Tel ez-Zater ile kampın batısındaki El-Faluca'da ailelerin sıkışıp kaldığını ve hareket edemediğini bildirdi.

Cibaliye'de 50.000-70.000 arasında kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. BM ortaklarının bu hafta başında Kuzey Gazze vilayetine 23.000 litre yakıt gönderme talebi, İsrailli yetkililer tarafından reddedilmişti. Filistin Sivil Savunması, Kuzey Gazze vilayetindeki faaliyetlerinin tamamen durmasıyla burada yaşayanların insani kurtarma hizmetlerinden tamamen yoksun kaldığını açıkladı. OCHA'nın tahminlerine göre İsrail'in kuzeydeki kara operasyonunun başladığı 6 Ekim'den bu yana yaklaşık 63.000 kişi, Kuzey Gazze vilayetinden Gazze kentine göç etti.