Dünya

BM, Fas'ta terörle mücadele ve eğitim merkezi açtı

Fas Dışişleri Bakanlığına göre merkez, başlangıçta Sahel bölgesine odaklanmak üzere, kuzey ve Sahra Altı Afrika'daki üye ülkelere uzmanlaşmış terörle mücadele ve hukuki düzeni...

Abone Ol

Fas Dışişleri Bakanlığına göre merkez, başlangıçta Sahel bölgesine odaklanmak üzere, kuzey ve Sahra Altı Afrika'daki üye ülkelere uzmanlaşmış terörle mücadele ve hukuki düzeninin sağlanmasına yönelik eğitim programları geliştirecek ve sunacak.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, merkezin açılmasının "Fas'ın Afrika'ya yönelik görev ve yükümlülükleri içinde yer aldığını" söyledi. Burita, Afrika'da 25'ten fazla Afrika ülkesinde faaliyet gösteren on kadar bağlı grupla birlikte dört büyük terörist grubun var olduğunu belirtti.

Kıtanın geri dönen yabancı teröristler için yeni bir zemin olmakla kalmadığını, sadece geçen yıl 12.519 kişinin yaşamını yitirdiği 7.108 saldırı gerçekleştiren teröristlerin vatanı haline geldiğini sözlerine ekledi. Dışişleri Bakanı Burita, Afrika'da son 10 yılda terör nedeniyle ortaya çıkan ekonomik zararın 171 milyar ABD dolarına ulaştığını da kaydetti.

Açılışta video konferans yoluyla bir konuşma yapan BM Terörle Mücadele Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı Vladimir Voronkov ise, ofisin özellikle Batı Afrika ve Sahel'deki Afrika ülkelerine terör gruplarıyla mücadele yeteneklerini geliştirmelerinde yardımcı olacağını söyledi.