Yurt

BM: Eylül'e kadar Yemen'in Marib bölgesinde 105 bin kişi yerinden edilebilir

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), insani yardım yetkililerinin "müdahaleyi büyütmeye ve çatışmaların daha da artma ihtimaline karşı hazırlık yapmaya devam ettiğini, ç...

Abone Ol

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), insani yardım yetkililerinin "müdahaleyi büyütmeye ve çatışmaların daha da artma ihtimaline karşı hazırlık yapmaya devam ettiğini, çünkü çatışmaların devam etmesi halinde yaklaşık 105 bin kişinin bu Eylül'e kadar yerlerinden edilebileceğini öngördüklerini" bildirdi.

OCHA, yılın başından bu yana Marib vilayetinde sadece altı bölgede bin 900'den fazla aileden 13 binden fazla kişinin barınma yardımı ve gıda dışı yardım aldığını söyledi. OCHA, "Tek seferlik gıda yardımı kapsamında yaklaşık 350 aileye bir aylık yeterli gıda payı da sağlandı" ifadelerini kullandı. İhtiyaç sahibi ailelerin tespit edilip bu ailelere yardım edilmesine yönelik değerlendirmeler yapılıyor. Artan talebi karşılamak için Marib'e giden acil durum stokları arasında yaklaşık 2 bin gıda dışı ürün kiti ve bin barınma kiti bulunuyor.

OCHA, Şubat ayının başlarından 10 Nisan'a kadar geçen sürede en az 2 bin 625 ailenin Marib içinde yer değiştirdiğini, 692 ailenin de yerlerinden edilerek başka vilayetlere gittiğinin bildirildiğini dile getirdi. BM, Yemen'in dünyanın en kötü insani krizi ve en büyük yardım operasyonu olmayı sürdürdüğünü belirtiyor. Ancak, 16 milyon kişiye yardım için hazırlanan 3,85 milyar ABD doları tutarındaki 2021 İnsani Müdahale Planı'na sadece yaklaşık yüzde 21 oranında kaynak sağlandı.