Dünya

BM, Etiyopya'da son hava saldırısının ardından personelinin bir kısmını tahliye etti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Çarşamba günkü saldırıyla ilgili olarak, "Olay yerinden gelen ilk bilgiler, kadınlar ve çocuklar da dahil o...

Abone Ol

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Çarşamba günkü saldırıyla ilgili olarak, "Olay yerinden gelen ilk bilgiler, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin yaralandığını gösteriyor, daha fazla bilgi toplamaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı. "Güvenlik önlemleri kapsamında BM ekibinin küçük bir bölümünün, yaklaşık 100 BM personeli ile ailelerinden 17 kişinin yerleri değiştirildi" bilgisini veren Haq, Birleşmiş Milletler ve insani yardım ortaklarının bölgede olduğunu ve insani yardım sağlamaya devam ettiğini belirtti.

Pazartesi günü Mekelle ve çevresinde yapılan hava saldırıları sonucu üç çocuk hayatını kaybederken 20 kişi de yaralanmıştı. Haq, BM'nin sadece Tigray'de yaklaşık 400 çalışanı bulunduğunu ve en savunmasız olanlara hayati ihtiyaçları ulaştırmaya kararlı olduklarını söyledi. Etiyopya'daki tüm BM personelinin yaklaşık yüzde 30'u Tigray dahil olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde görev yapıyor.

BM sözcüsü; BM ile ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleri dahil, ülkenin kuzey bölgesinde yaklaşık 2 bin insani yardım görevlisi bulunduğunu bildirdi. "İnsani yardım görevi yapan meslektaşlarımız kuzeyde çatışmaların artmasından endişe duyuyor" diyen Haq, "Çatışmanın tüm taraflarına, daha fazla can kaybından kaçınmak ve sivillerin zarar görmesini önlemek için Tigray, Amhara ve Afar'da gerilimi azaltma çağrımızı yineliyoruz" dedi.

Farhan Haq, Tigray'deki çatışmanın yayılması nedeniyle Amhara ve Afar'da insani ihtiyaçların da arttığını belirterek "Ülke genelinde sahadaki ekiplerimiz, sayıları giderek artan ve acilen insani yardıma ihtiyaç duyan ülke içinde yerinden edilmiş insanları etkileyen çok sayıda güvenlik sorununa dikkat çekmektedir" ifadelerini kullandı.

Sözcü, Tigray genelinde 5,2 milyondan fazla insanın yani bölge nüfusunun yüzde 90'ından fazlasının hayati önemdeki yardımlara muhtaç bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 400 bin'inin kıtlık benzeri koşullarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Haq, çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuku desteklemesi ve sivilleri ve sivil altyapıyı koruması gerektiğini vurguladı.