Dünya

BM Blackwater görevlilerinin affedilmesinden endişeli

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi, özel askeri güvenlik şirketi Blackwater'ın, 14 Iraklı sivili öldürmekten suçlu bulunan dört güvenlik görevlisine, ABD'de başkanlı...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi, özel askeri güvenlik şirketi Blackwater'ın, 14 Iraklı sivili öldürmekten suçlu bulunan dört güvenlik görevlisine, ABD'de başkanlık affı sağlanmasından derin endişe duyduklarını açıkladı.

Çarşamba günü yapılan yazılı açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, dört güvenlik görevlisini affetmenin cezasızlığa katkıda bulunduğunu ve gelecekte başkalarını bu tür suçları işlemek için cesaretlendirdiğini söyledi.

Açıklamada, bu dört kişinin, birinci derece cinayet dahil olmak üzere, haklarındaki suçlamalarla ilgili, 12 yıldan ömür boyu hapse kadar değişen cezalara çarptırıldığı vurgulandı. "Bu suçları soruşturarak ve yasal işlemleri tamamlayarak, ABD uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdi" denilen açıklamada ağır insan hakları ihlalleri kurbanlarının, faillerin eylemlerinin şiddetiyle orantılı cezalar aldığını görme hakkı olduğu belirtildi.

BM insan hakları ofisi, Amerika Birleşik Devletleri'ni, ağır insan hakları ihlalleri ve uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerine karşı cezasızlıkla mücadele taahhüdünü yenilemeye ve bu tür suçlar için hesap verilmesini sağlama yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Basında çıkan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump Salı günü 14 Iraklı sivili öldürmekten suçlu bulunan dört Blackwater güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 15 kişiye tam kapsamlı af sağladı.