Genel

BM, açlık felaketine karşı uyardı: Hemen harekete geçilmeli

Birleşmiş Milletler (BM), mevcuttaki gıda pahalılığı krizinin gelecek sene ‘gıda erişimi krizine’ dönüşeceğini belirterek uyarıda bulundu.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı, gelecek iki yıl içinde ortaya çıkabilecek ‘açlık felaketine’ karşı uyardı.

BM Gıda Programı Direktörü Patrick Beasley, ufukta beliren açlık felaketine karşı kısa ve uzun vadeli reformlar gerektiğini söyleyerek ilk aşamada Rusya’nın bloke ettiği 25 milyon ton Ukrayna tahılının çıkarılması gerektiğini söyledi.

Beasley, çözüm bulunmazsa mevcut gıda pahalılığı krizinin gelecek yıl ‘gıda erişimi krizine’ dönüşebileceğini söyledi. Covid-19 salgını öncesinde BM tarafından ‘akut bir biçimde gıda güvensizliği içinde’ olarak nitelenen insan sayısı 130 milyonken salgın sonrası bu sayısı 276 milyona çıktı.

Beasley bu sayının Rusya-Ukrayna savaşı sonrası 345 milyona yükseldiğini söyledi ve ekledi: ‘Uluslararası toplum ufukta beliren açlık krizini durdurmak için harekete geçmeli.’

Bugün (8 Temmuz 2022) Endonezya’nın Bali kentinde toplanacak G20 Dışişleri Bakanları için en önemli gündemlerden biri gıda krizi olacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katılacağı zirvede, Ukrayna limanlarında Rusya tarafından bloke edilen tahıllar ele alınacak.