Dünya

BKEO anlaşmasıyla Japonya'nın GSYİH'sı 140 milyar dolar artabilir

Japon hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, 15 Asya-Pasifik ülkesi tarafından geçen yıl imzalanan serbest ticaret anlaşması sayesinde iç ekonominin 15 trilyon yen (140 milyar...

Abone Ol

Japon hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, 15 Asya-Pasifik ülkesi tarafından geçen yıl imzalanan serbest ticaret anlaşması sayesinde iç ekonominin 15 trilyon yen (140 milyar ABD doları) büyütülebileceğini belirtti. İlgili Japon bakanlıklarınca ülkenin 2019 mali yılındaki reel gayrisafi yurtiçi hasılasına dayalı olarak yapılan hesaplamalara göre, küresel ticaretin ve nüfusun üçte birini kapsayacak olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık'ın (BKEO) beklenen ekonomik etkisi, GSYİH'da yaklaşık yüzde 2,7'lik bir artışa tekabül edebilir.

Ticaret anlaşmasının etkisine ilişkin ülkede kamuoyuna yapılan ilk tahmin niteliğindeki bu açıklamaya göre, hükümet ayrıca 570.000 kadar istihdam yaratılmasını da bekliyor. Geçen Kasım ayında imzalanan ticaret anlaşması ile ürünlerin yüzde 91'inde gümrük vergileri kaldırılıyor. Yatırım, fikri mülkiyet ve e-ticaret ile ilgili kurallar da standart hale getiriliyor. BKEO, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) 10 üyesi ile, Japonya, Çin, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı bir araya getiriyor. ASEAN'ı oluşturan ülkeler ise şöyle: Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam.