Aynı zamanda Bill & Melinda Gates Vakfı Eşbaşkanı olan Gates, Xinhua ile geçtiğimiz günlerde yaptığı özel röportajda, "Cumhurbaşkanı Xi'nin iklime öncelik vermesi ve bu konuda diğer ülkelerle birlikte çalışmak istemesi harika" dedi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Eylül 2020'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 75. oturumunun genel görüşmesinde video aracılığıyla yaptığı açıklamada, Çin'in 2030'a kadar karbondioksit emisyonlarında zirveye ulaşmayı ve 2060'a kadar karbon nötrlüğünü sağlamayı hedeflediğini söylemişti.

Havadan çekilen fotoğrafta, Çin'in güneyindeki Hainan eyaletine bağlı Hainan Tropikal Yağmur Ormanı Ulusal Parkı'ndaki Jianfengling doğa koruma alanında bulunan bir gölün manzarası görülüyor, 4 Eylül 2020. (Fotoğraf: Pu Xiaoxu/Xinhua)

Gates, "Çin'in katkıları olmasaydı, piller ve güneş enerjisi gibi (iklim değişikliğiyle mücadele için gereken) temel bileşenlerin birçoğu bu kadar uygun fiyatlı olmazdı" dedi.

Gates, Çin ve diğer bazı ülkelerin, güneş enerjisi ve elektrikli otomobillerin maliyetini düşürdüğünü, bu ürünlerin fiyatlarını aşağı çekerek dünya çapında benimsenmelerini kolaylaştırdığını söyledi ve elektrikli otobüslerin birçok Çin şehrinde standart hale gelmeye başladığını sözlerine ekledi.

EFES-2022 Tatbikatı sürüyor EFES-2022 Tatbikatı sürüyor
Havadan çekilen fotoğrafta, Çin'in doğusunda bulunan Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'daki Batı Gölü doğal bölgesinde yer alan Yanggongdi Geçidi üzerinde ilerleyen bir elektrikli otobüs görülüyor, 30 Temmuz 2018. (Fotoğraf: Huang Zongzhi/Xinhua)

ABD'li hayırsever milyarder, Çin'in ayrıca daha fazla yenilenebilir enerji kullanmak amacıyla elektrik şebekesini geliştirmek için çok şey yaptığını söyledi. Gates, "Umarım Çin'deki yenilikçiler, yeşil enerjinin maliyetini yeterince düşürebilir, böylece Çin, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nde yenilenebilir enerji kullanma taahhüdünü bile artırabilir" diye konuştu.

Çelik ve çimento fabrikaları ile insanların pirinç yetiştirme, gübre üretme ve hayvan yetiştirme yöntemleri gibi birçok emisyon kaynağına değinen Gates, dünyanın sıfır emisyona ulaşmak için bunların hiçbirini atlamaması gerektiğini söyledi.

Havadan çekilen fotoğrafta, Çin'in kuzeybatısında bulunan Qinghai eyaletine bağlı Hainan Tibet Özerk İli'nde yer alan Gonghe ilçesindeki bir solar termal elektrik projesi görülüyor, 15 Aralık 2020. (Fotoğraf: Zhang Hongxiang/Xinhua)

"Bu sorunları çözmek için inovasyon çok önemli" diyen Gates, Çinli şirketlerin Ar-Ge bütçelerini artırdıklarına da dikkat çekti. Temel Ar-Ge'yi işbirliği için çok büyük bir alan olarak tanımlayan Gates, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ve ABD'yi Ar-Ge'yi teşvik etmek ve tüm dünyada çevre için gereken masrafları azaltmaya yardımcı olmak için birlikte çalışmaya çağırdı.

Gates, iklim değişikliği ve inovasyonun, Çin ve ABD'nin karşılıklı büyük kazançlı sonuçlar elde edebileceği alanlar olduğunu belirtti. Gates, "Her iki ülkenin de genç neslinde, bunun bir parçası olmaktan gurur duyacak inanılmaz zeki insanlar var" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI