Günümüzdeki dik sorguçlu penguenler, yumurtadan çıkacak iki yavruya yeterince yiyecek sağlayamayacakları için ilk yumurtayı feda ediyorlar. Bilimsel araştırma, ilk yumurtanın, dişi penguen adaya göç ederken geliştiği için küçük olabileceğini, karada oluşan ikinci yumurtanın ise daha az kısıtlama ile karşılaştığı için daha fazla büyüyebildiğini gösterdi.

WELLINGTON, 13 Ekim (Xinhua) -- Eski verilerin yeni bir analizi, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan dik sorguçlu penguenlerin, ilk yumurtayı reddetmesi şeklindeki tuhaf kuluçkaya yatma alışkanlığının nedeninin, iki civcivi besleyemeyecek olmalarının yanı sıra ikinci ve daha büyük yumurtanın daha fazla hayatta kalma şansının bulunması olduğunu gösteriyor.  Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nden Lloyd Davis ve meslektaşları, bu bulguları ve bunun penguenlerin korunmasına etkilerini Perşembe günü yayınlanan çevrimiçi PLOS ONE dergisinde yayınlanan makalelerinde anlattılar. İklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda yaşanan fırtınalar ve toprak kaymalarının kolonilerin bir kısmını yok etmesi ve kuluçkaya yatan penguenleri öldürmesiyle dik sorguçlu penguenlerin sayısı son 50 yılda, keskin bir şekilde azaldı. Araştırmacılara göre, araştırmada kullanılan nesli tükenmekte olan penguenin oldukça sıra dışı üreme alışkanlıkları hakkındaki veriler, Davis ve iki meslektaşı tarafından 1998 yılında toplandı ve bunlar dik tepeli penguenler hakkında toplanan en yeni ve en kapsamlı veriler.

PENGUEN 2

Antarktika'nın Changcheng İstasyonu yakınlarındaki bir çember sakallı penguen görülüyor, 15 Ocak 2008. (Fotoğraf: Zhang Jiansong/Xinhua)

Dik sorguçlu penguenler yetiştirebileceklerinden daha fazla yumurtlarlar. Daha küçük bir ilk yumurtadan beş gün sonra daha büyük bir ikinci yumurtayı yumurtlarlar. Davis'in ekibi, ilk yumurtanın genellikle ikinci yumurtlamadan önce veya hemen sonra yuvadan kaybolduğunu ve ebeveynlerin bazen kasıtlı olarak yumurtayı kırdığını veya yuvadan attığını tespit etti. Araştırmacılar, dik sorguçlu penguenlerin, iki yumurta yumurtlayan ve ikisinin de üzerinde kuluçkaya yatan atalarının üreme alışkanlıklarını koruduğundan kuşkulular. Halen bu kuşlar, iki yavru için yeterli yiyecek sağlayamadıklarından ilk yumurtayı feda ediyorlar. İlk yumurta, dişi adaya göç ederken oluştuğu için küçük olabilir, karada oluşan ikinci yumurta ise daha az kısıtlamayla karşılaştığı için daha fazla büyüyor. Araştırmacılar, bu garip davranışa penguenlerin hormon seviyelerindeki şaşırtıcı dalgalanmaların eşlik ettiği konusunda uyardı ve dik sorguçlu penguenler için daha fazla araştırma yapılması ve koruma çabası gösterilmesi çağrısında bulundu.

2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak 2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak

Kaynak: rss