Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde yaklaşık 630 milyon seyahat yapıldı Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde yaklaşık 630 milyon seyahat yapıldı

BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Shenzhen İleri Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Wenzhou Üniversitesi, Liaocheng Üniversitesi ve Aberdeen Üniversitesi'nden birlikte çalıştıkları meslektaşlarıyla beraber vücut sıcaklığının kemirgenlerin ömrünü nasıl etkilediğini ortaya çıkaran bir deney yaptı. Bilim insanları daha önce, yüksek metabolik hıza sahip hayvanların, yavaş metabolizmalı hayvanlara kıyasla daha kısa ömürlü olma eğiliminde olduklarını tahmin ediyordu. Araştırmacılar bu çalışmayla, hamsterları yaklaşık 32,5 santigrat derece gibi yüksek sıcaklıklara maruz bıraktı ve vücut ısısı arttıkça metabolizmalarının düştüğünü buldular.

Nature Metabolism dergisinde kısa bir süre önce yayımlanan araştırmada, yüksek sıcaklıklarda yaşayan hamsterların ömrünün, yaklaşık 21 santigrat derece sıcaklıkta yaşayanlara göre erkeklerde yüzde 41 ve kadınlarda yüzde 28 azaldığı bulundu. Araştırmacılar daha sonra yüksek sıcaklıklara maruz kalan kemirgenlerin üzerine hava üflemek için küçük fanlar kullandı. Bu durum metabolik hızlarını etkilemedi ancak vücut sıcaklıklarını düşürdü. Vücut sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kemirgen ömrü, 21 santigrat derecede yaşayanların seviyesine döndü. Araştırmacıların varsayımına göre yaşam süresinde vücut sıcaklığı, metabolik hızdan çok daha önemli bir etken olarak görülüyor. Bu nedenle, "yavaş yaşa, yaşlı öl" yerine "serin yaşa, yaşlı öl" diyebiliriz.

Editör: İRFAN KARSLI