Sadece 0,3 metre karelik bir alanı kaplayan dinazor ayak izi, Junggar Havzası'ndaki Wuerhe bölgesinde bulunuyor. Çin Bilimler Akademisi Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü'nden bilim insanları, bölgede 2006 yılından bu yana toplam 56 pençe izi ve 57 ayak izi buldu. Bu, izlerin sahiplerinin dört ayaklı olduğunu gösteriyordu.

İzlere ait parmak uzunluğu gibi temel özellikleri inceleyen bilim insanları, bunların bilinen diğer 15 pterosaur türünün bıraktığı izlerden farklı olduğunu belirledi. Bu yeni önerilen türe Pteraichnus wuerhoensisisp. nov. ismini veren bilim insanları, izlerin sahibi olan bu türün tarihinin Erken Tebeşir dönemine dayandığını ifade etti.

Fotoğrafta Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki taşlarda bulunan dinazor ayak izleri ve bu izlere karşılık gelen çizgi çizimleri görülüyor. (Fotoğraf: Xinhua aracılığıyla)

Araştırma, bu ay uluslararası PeerJ dergisinde çevrimiçi olarak yayınlandı. Makalenin baş araştırmacılarından Li Yang'e göre, bu ayak izlerinin çeşitli boyutlarda olması, izlerin sahiplerinin farklı yaşlarda olduğunu ve pterosaurların gruplar halinde yaşadığını gösteriyor. Li, "Wuerhe bölgesi o dönemde büyük göllerle doluydu. Pterosaurlar sayısız ayak izi bıraktı, çünkü büyük ihtimalle yemek için göllere gidiyorlardı" dedi.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri

Editör: İRFAN KARSLI