Dünya

Bilim insanları Xinjiang'da 5,7 santimetre uzunluğunda stegosaurus izi buldu

Dinozor izi, Çin'in kuzeybatısında yer alan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Karamay'daki bir bölgede Haziran 2019'da keşfedilmişti. 2009'dan bu yana söz konusu bölgede d...

Abone Ol

Dinozor izi, Çin'in kuzeybatısında yer alan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Karamay'daki bir bölgede Haziran 2019'da keşfedilmişti. 2009'dan bu yana söz konusu bölgede dinozorlar, kuşlar, pterozorlar ve kaplumbağalar tarafından bırakılmış çok sayıda iz keşfedip gerçekliğini teyit eden bilim insanları, bölgenin yaklaşık 120 milyon yıl önce bol miktarda su bitkisi ve çok sayıda tarih öncesi hayvanla dolu bir alan olduğu tahmininde bulunuyor.

Stegosauruslar, yaklaşık 155 milyon yıl önce, Jura Devri'nde yaşamış, otobur dinozorlardı. Dört kısa bacaklarının üzerinde yürüyen stegosaurusların başları küçüktü, sırtlarında plakalar ve kuyruklarında da savunma amaçlı dikenler vardı. Stegosaurus kelime anlamıyla "çatı kertenkelesi" olarak tercüme edilebilir ve bu dinozorlar birçok Hollywood filminde de yer aldılar.

Stegosaurus fosilleri çoğunlukla Kuzey Yarımküre'de, özellikle de ABD ve Çin'de bulundu. Yeni teyit edilen üçgen şeklindeki izde üç kısa ve kalın parmak bulunuyor. 5,7 santimetre uzunluğundaki iz, bölgede daha önce bulunan diğer dinozor izlerinin uzunluğunun yüzde 15'i kadar. Bilim insanları, bunun dünyada bilinen en küçük ikna edici stegosaurus izi olduğuna ve 1 metre uzunluğunda genç bir dinozor tarafından bırakılmış olabileceğine inanıyor.

Bulgular, bu ayın başlarında uluslararası Palaios dergisinde yayımlandı. Makalenin baş yazarı ve Çin Jeoloji Üniversitesi (Beijing) araştırmacılarından Xing Lida, 11 santimetreden kısa dinozor izlerinin nadir olduğunu ve bilim insanlarının daha önce 8 santimetre uzunluğunda küçük ve üçgen şeklinde bir iz bildirdiğini söyledi. "Ancak Xinjiang'da bulunan dinozor izi, dünyadaki en küçük iz değil" diyen Xing, başka türde dinozorların bıraktığı daha küçük izlerin daha önceden bildirildiğini kaydetti. 2011 yılında bilim insanları Güney Kore'de uzunluğu sadece 1 santimetre olan bir dinozor izi keşfetmişti. İzin sahibinin, "avuç içine sığacak" kadar küçük olabileceği tahmininde bulunulmuştu.