Kültür - Sanat ve Tarih

Bilim İnsanları Tibet'te Dinozor Ayak İzleri Buldu!

Uluslararası bir bilim ekibi Çin'in güneybatısında yer alan Tibet Özerk Bölgesi'nde dinozor ayak izleri bulduğunu duyurdu.

Abone Ol

Uluslararası bir bilim ekibi Çin'in güneybatısında yer alan Tibet Özerk Bölgesi'nde dinozor ayak izleri bulduğunu duyurdu.

Çin, ABD ve Almanya'dan uzmanların oluşturduğu ekip Qamdo kentinde kumtaşı üzerinde yaklaşık 99 ayak izi keşfetti.

Bu ayın başlarında Historical Biology adlı akademik dergide yayınlanan bulgulara göre, uzunluğu 22 ile 99,3 cm arasında değişen ayak izlerinin, geçmişi Orta Jura döneme (yaklaşık 176 ila 161 milyon yıl öncesine) kadar uzanan büyük, orta ve küçük ebatlı sauropodlara (kertenkele ayaklı dinozorlar) ait olduğu sanılıyor. Bilim insanları bu dinozorların sırasıyla 22, 10 ve 5 metre uzunluklarında olduğunu tahmin ediyor.

Pazartesi günü Xinhua'ya konuşan ekibin baş araştırmacısı Çin Yerbilimleri Üniversitesi'nden doçent Xing Lida'ya göre, bu ayak izleri Qamdo'daki dinozor kayıtlarını zenginleştirecek.

Xing'in demesine göre, büyük ayak izlerinin bulunduğu alan turistlerin ilgisini çeken ünlü bir yer ve yerel folklorun bir parçası haline gelmiş; halk izlerin mitolojik savaşçı Gezer Han'a ait olduğuna inanıyor.