İlacı hedeflenen noktaya ulaştırmak için ilaç moleküllerine iliştirilebilen bileşiklere ilaç taşıyıcıları deniyor.

Geçtiğimiz ay Advanced Materials adlı uluslararası dergide yayınlanan hayvan deneylerinin sonuçlarına göre, yüzeyine tümör hücresi zarı sarılan nano malzeme, kemoterapi ilaçlarını hassas biçimde tümörlere yönlendirebiliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Çarşamba günü bir açıklama yapan Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Suzhou Biyomedikal Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü'nden baş araştırmacı Dong Wenfei, yeni malzemenin ana bileşenlerinin, röntgen ışınlarına tabi tutularak çözünebilen selenyum ve silikon dioksit olduğunu söyledi.

Malzeme, düşük seviyelerdeki röntgen ışınları altında kontrollü ilaç salımı gerçekleştirdi. Göğüs kanseri olan farelerle yürütülen testlerde, nano ilaç taşıyıcı kullanımının, tümör tedavisinin etkinliğini iki katına çıkarabildiği ve konvansiyonel kemoterapiye göre toksik yan etkileri büyük oranda azalttığı gösterildi.

Guangzhou merkezli Güney Çin Teknoloji Üniversitesi'nden çalışmaya katılan araştırmacı Shao Dan, "Deneylerde nano ilaç taşıyıcının, tümöre özgü bağışıklık tepkileri başlattığını da bulduk. Bu da malzemenin sadece tümörleri öldürmekle kalmayıp aynı zamanda tümör metastazını da önlediği anlamına geliyor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI