Xinhua

Bilim insanları, Dünya'nın çok uzağında kuş cıvıltısına benzer sesler yayan uzay korosu keşfetti

Abone Ol

BEİJİNG, 24 Ocak (Xinhua) -- Çinli bilim insanlarının başkanlığındaki bir uluslararası araştırma ekibi, Dünya'dan yaklaşık 160.000 kilometre uzaklıkta koro dalgaları keşfetti. Perşembe günü Nature dergisinde yayımlanan araştırma makalesinde bu koronun, daha önce sadece Dünya'nın çift kutuplu manyetik alan bölgelerinde gerçekleştiği düşünülen bir uzay olayı olduğu belirtildi.

Makalenin birinci yazarı olan Beihang Üniversitesi'nden Liu Chengming, "100 hertzin altında frekanslara sahip koro dalgaları gözlemledik. Koro dalgalarını ses çıktısına dönüştürdüğümüzde işitilebilen bir 'uzay korusu' parçası elde ettik" diyerek, sesi 'kuş cıvıltısına" benzetti.

Dünya'nın manyetik alanı uzaya doğru yayılıyor. Evrendeki yüklü parçacıklar bu manyetik alandan geçtiğinde sabahları duyulan kuş cıvıltılarına benzer frekans özelliklerine sahip elektromanyetik dalgalar olan koro dalgalarının ortaya çıkmasına yol açabiliyor.

Uzaydaki en yoğun elektromanyetik dalgalanmalardan biri olan koro dalgaları, uzay fiziği araştırmalarında önlerde yer alıyor. Daha önce bu dalgaların sadece Dünya'nın çift kutuplu manyetik alan bölgeleri yakınlarında meydana geldiğine yönelik yaygın bir inanış vardı.

Çinli, ABD'li ve İsveçli araştırmacılardan oluşan ekip, bir Güneş-Dünya keşif görevi olan Manyetosfer Çok Ölçekli Görevi tarafından elde edilen büyük miktardaki veriyi analiz etti. Dünya'dan 160.000 kilometreden fazla uzaklıkta koro dalgaları keşfeden ekip, doğrusal olmayan dalga-parçacık etkileşimlerinin bu dalgaları oluşturduğu şeklinde kuramsal bir açıklama sundu.

Uzaydaki temel sorunların anlaşılmasında kritik bir rol oynayan koro dalgalarının geniş pratik uygulamaları bulunuyor. Bu dalgalar, Dünya'nın radyasyon kuşaklarındaki yüksek enerjili elektronların hızlanması ve kutup bölgelerindeki atımlı kutup ışıklarının üretilmesinde kilit öneme sahip.

Uzay hava durumunda değişikliklere de yol açabilen bu dalgalar, uzay araçlarının istikrarlı şekilde çalışmasını ve astronotların sağlığını etkileyebiliyor. Makalede bu bulguların, uzay hava durumunun kesin şekilde modellenip tahmin edilmesine yönelik temel nitelikte kuramsal destek sağladığı belirtildi.