Nepal'de Indra Jatra Festivali eğlenceli etkinliklerle kutlanıyor Nepal'de Indra Jatra Festivali eğlenceli etkinliklerle kutlanıyor

SHENYANG, 16 Mart (Xinhua) --Keşif, Cretaceous Research dergisinde yayımlanan bir makalede yer aldı. Dinozor izlerinin olduğu alan, Liaoning eyaletinde bulunan Fuxin şehrindeki bir kömür madenindeydi. 2005 yılında kapanan alan o zamandan beri bir ulusal maden parkı oldu. 2006 yılında uluslararası bir paleontolog grubu bölgede dinozor izleri buldu. Başta Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'dan olmak üzere yeni makalenin yazarları, 2020'de Fuxin dinozor izi örnekleri üzerinde bir çalışma başlattı. Uzunluğu 10 cm ile 29,5 cm arasında değişen bu izlerin theropod ve ornithopod da dahil olmak üzere en az beş türe ait olduğunu belirlendi.

Makalede, bu dinozor izi türleri ve boyutları arasındaki farklılıkların, dinozorların 100 milyon yıl öncesine dayanan Üst ve Alt Kretase döneminde ulaştıkları çeşitliliği gösterdiğine vurgu yapıldı. İlk dinozor izi 1960'ta kömür madeni alanında keşfedildi. Yeni çalışma, daha çeşitli bir dinozor faunası bularak bilim insanlarının bölge hakkındaki bilgilerine katkıda bulunuyor. Makalenin başyazarı olan, Çin Yerbilimleri Üniversitesi'nden Doç. Dr. Xing Lida, Çin'in kuzeydoğusunda yer alan Fuxin'in önceden tahmin edilenden daha fazla ize sahip olabileceğini de öne sürdü.

Editör: İRFAN KARSLI