Brezilyalı bilim insanlarının yeni varyanta ilişkin bu keşfi, ülkenin kuzeyinde bulunan Amazonas eyaletinde Kasım 2020'de ortaya çıkan P.1 suşunun neden olduğu vaka artışlarının ülkenin sağlık sistemini çökme noktasına getirdiği bir zamanda geldi.

Laboratuvardan yapılan yazılı açıklamada, Brezilya'nın beş eyaletindeki 39 belediyede gerçekleştirilen bir çalışmada, "Brezilya'da dolaşan B.1.1.33 varyantından kaynaklanan olası bir yeni SARS-CoV-2 varyantının tespit edildiği" kaydedildi. Laboratuvar bu son varyantın, "Kovid-19'un kontrol altına alınmasına ilişkin yeni stratejilerin planlamasını karmaşıklaştırabilecek" bir mutasyon içerdiğini ifade etti. Çalışmanın sonuçları, uluslararası koronavirüs genom veri tabanı GISAID'de rapor edildi.

Laboratuvar, "Potansiyel viral mutasyonları erken tespit edebilecek ve bu suretle Kovid-19'a karşı geliştirilen mevcut aşıların iyileştirilmesine yardımcı olacak etkin genomik gözetime giderek artan ihtiyaç açık şekilde ortadadır" diye belirtti. Brezilya, pandeminin başlangıcından bu yana 11 milyon 363 bin 380 Kovid-19 vakası bildirirken bunların 275 bin 105'i can kaybıyla sonuçlandı.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Editör: İRFAN KARSLI