Yaşam

Bilim insanları Avustralya deniz aslanlarını ölümcül parazitlerden koruyor

SİDNEY, 4 Aralık (Xinhua) Veteriner bilim insanları, nesli tükenmekte olan Avustralya deniz aslanlarını genellikle ölümcül olan bir enfeksiyona karşı koruma konusunda çığır a...

Abone Ol

SİDNEY, 4 Aralık (Xinhua) Veteriner bilim insanları, nesli tükenmekte olan Avustralya deniz aslanlarını genellikle ölümcül olan bir enfeksiyona karşı koruma konusunda çığır açıcı bir gelişme kaydetti. Sidney Üniversitesi (USYD) ve Adelaide Üniversitesi'nden araştırmacılar, doğumdan hemen sonra annelerinin sütüyle kurt larvalarını yutan deniz aslanı yavrularının ölümlerinin yüzde 40'ına kancalı kurtların neden olduğunu tahmin ediyor.

Parazitler, bu deniz memelisinin popülasyonunun Avustralya'nın batı ve güney kıyılarında 10.000'in altına inmesine neden olan faktörler arasında bulunuyor. International Journal for Parasitology: Parasites and Wildlife dergisinde yayımlanan ve Çarşamba günü duyurulan bilim insanlarının bulgularına göre, diğer türlerdeki parazitlerin tedavisinde yaygın şekilde kullanılan İvermektin ilacının yavruların derisine uygulanması, kurt istilasını yüzde 97 oranında azaltıyor.

Sidney Üniversitesi'nden Dr. Rachael Gray ve çalışma arkadaşları, bir Avustralya deniz aslanı yavrusunu kancalı kurt istilası olasılığını azaltan İvermektin ilacıyla tedavi ediyor. (Fotoğraf: Sidney Üniversitesi)

Proje Başkanı USYD Fen Fakültesi'nden Dr. Rachael Gray Xinhua'ya verdiği demeçte ekibin, Güney Avustralya sahili açıklarındaki Tehlikeli Resif'teki bir deniz aslanı kolonisinde yaklaşık 85 yavru üzerinde yaptıkları denemenin başarısından büyük heyecan duyduğunu söyledi. Gray, "Su hayvanlarında, suyla yıkanıp gidebileceğinden ötürü bu ilacın ne kadar uygun olacağından emin değildik" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Ama son derece etkili; onları bir kez tedavi etmemiz yetiyor; daha sonra yeniden enfekte olmuyorlar." Kısa bir süre önce tedavinin uygulandığı başka bir Avustralya deniz aslanı kolonisini geçen hafta ziyaret eden araştırmacılar, yavruların iyi durumda olduklarını görmekten mutluluk duydular. Gray, "Doğumdan itibaren bildiğiniz bu yavruların, iyi ve besili durumda olduğunu ve gerçekten gelişim gösterdiklerini görmek harika" diye konuştu ve ekledi: "Bu güzel, karizmatik hayvanlarla ve onlarla ilgilenen insanlarla çalıştığım için kendimi ayrıcalıklı hissediyorum."