Sağlık

Bilim insanları açıkladı: Şekerli içecek tüketen erkeklerde kellik riski daha yüksek

Kellik ve kelleşme, dünya genelindeki milyonlarca erkeğin ortak şikâyeti. Son dönemde pek çok erkek, saç ekimi alanındaki gelişmeler sayesinde kelleşme problemiyle mücadele etmeye çalışıyor. Ancak modern tıp kelleşmeye karşı bugün dahi kesin bir çözüm bulabilmiş değil. Bununla birlikte bazı bilimsel çalışmalar, bazı alışkanlıkların kelleşme üzerinde doğrudan etkili olduğunu ortaya koyuyor. O alışkanlıklardan biri de şeker!

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde Çin’de gerçekleştirilen bir bilimsel çalışmaya göre şekerli içecek tüketimi ve saç dökülmesi arasında kuvvetli bir bağ var! Detaylara birlikte bakalım…

Çin’in Çingua Üniversitesinden bilim insanları geçtiğimiz yıl erkeklerin içecek alışkanlıkları ile kelleşme arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya imza attı

Çalışmaya Çin’de yaşayan 18-45 yaş arası 1028 erkek denek katıldı. Denekler, ocak-nisan 2022 tarihleri arasında saç dökülmesi, beslenme alışkanlıkları ve akıl sağlıkları hakkındaki soruları yanıtladı. Çinli bilim insanları, bu çalışmanın sonunda oldukça ilginç bazı bulgular elde etti.

Çalışma sonuçlarına göre her gün kola, meyve suyu, enerji içeceği veya şekerli çay gibi içecekler tüketen erkeklerdeki saç dökülmesi oranı, hiç tüketmeyenlere göre yüzde 30 daha fazla

Günde bir bardaktan fazla şekerli içecek tüketenlerde ise bu oran yüzde 42. Yani erkeklerde şekerli içecek tüketimi arttıkça, saç dökülmesi ve kellik ihtimali de artıyor. Ancak bilim insanlarına göre erkeklerdeki saç dökülmesi riskini artıran tek şey şekerli içecekler değil.

Gün boyu tüketilen gıdalar, genel sağlık durumu ve stres gibi faktörler de saç dökülmesine etki eden unsurlar arasında. Öte yandan bilim insanlarına göre saç dökülmesiyle şekerli içecek tüketimi arasında neden-sonuç ilişkisi değil, korelasyon ilişkisi var.

Çinli bilim insanlarınca yapılan araştırmaya göre şekerli içecek tüketimiyle akıl sağlığı arasında da bir ilişki var!

Sonuçları geçtiğimiz günlerde Nutrients isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre şekerli içecekleri fazla kaçırmak, erkeklerin akıl sağlığını da olumsuz etkiliyor. Araştırmada elde edilen bulgulara göre günde üç veya daha fazla şekerli içecek tüketen erkeklerin depresyona yakalanma olasılığı, tüketmeyenlere göre yüzde 25 daha yüksek.

(Listelist)