Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Brian Deese, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin kararlı adımlar atmadığı sürece "son derece ciddi bir ekonomik çıkmaza" düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, Kongre'yi en kısa sürede Kovid-19 için daha fazla yardım paketini onaylamaya çağırdı.

Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü de olan Deese, Cuma öğleden sonra Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında, "Virüs ve ekonomi açısından riskli bir dönemde olduğumuz son derece açık" dedi. Deese, 900 bin Amerikalının daha haftalık işsizlik sigortası için kayıt olduğuna dair son verilere dayanarak, "Pandeminin başladığı dönemdeki ekonomik durumda olduğu gibi, hala 10 milyon iş kaybı mevcut. Geçen ay ekonomide, geçen bahardan beri ilk defa iş kaybı yaşandı" dedi

Bir kadın, ABD'nin New York kentindeki Charging Bull isimli bronz boğa heykelinin önünden geçiyor, 21 Aralık 2020. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Deese, "Pandemiyi yenmek ve Amerikalı ailelerinin ihtiyacı olan ekonomik iyileşmeyi desteklemek için kararlı adımlar atılmasının zamanı geldi" dedi. Deese "Kararlı adımlar atmazsak, içinde bulunduğumuz krizden bile daha ciddi bir ekonomik çıkmaza düşme riskimiz var" diye konuştu.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

ABD Başkanı Joe Biden'ın kapsamlı bir kurtarma planını geçen hafta sunduğunu hatırlatan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı, Kongre'yi bu önemli öneriyi gecikmeden değerlendirmesi için derhal harekete geçmeye çağırdı.

Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik planı, test ve aşı dağıtımı için daha fazla kaynak oluşturmak gibi pandemiyle doğrudan mücadele etmek üzere 400 milyar dolardan fazla parayı içeriyor. Teşvik planı ayrıca, aileler için doğrudan yaklaşık 1 trilyon dolar yardımla, darbe alan küçük işletmeler ve topluluklar için 400 milyardan fazla kaynağı kapsıyor.

Demokratların heyecanına rağmen, yaklaşık 2 trilyon dolarlık teşvik paketi, bazı Cumhuriyetçi senatörlerin tepkisine yol açtı. Senatörler, Kovid-19 için ekonomik yardım maliyetini, özellikle Aralık ayında onaylanan 900 milyar dolarlık tasarının ardından düşürmeyi hedefliyordu.

İnsanlar ABD'nin New York kentindeki Brooklyn Köprüsü'nün altında dolaşıyor, 21 Aralık 2020. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

Biden'ın Hazine Bakanı adayı Janet Yellen için Senato'da yapılan onay oturumunda, Güney Dakota Senatörü John Thune, "alınan büyük borç miktarından" endişe duyduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi senatörlerden bazılarından gelen çekinceleri yorumlayan Deese, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kongre'nin harekete geçmeden önce aylarca beklediğini ve 900 milyar dolarlık tasarının çoğunun yaptığı şeyin, 2020'nin ikinci yarısında açılan ve umutsuzca doldurulması gereken "bir deliği" doldurmak olduğunu belirtti. Deese, "Bu, Kongre'nin çok fazla adım atması değil, yeterince adım atmaması meselesi" dedi.

Biden, biri düşük gelirli Amerikalılara gıda yardımın artırılması, diğeriyse federal çalışanlara asgari ücreti 15dolara çıkarılması hedefiyle, Cuma günü iki başkanlık kararına imza attı. Bu adımların kapsamlı yasal yardımın yerini tutmadığını vurgulayan Deese, başkanlık kararlarının milyonlarca aile için "kritik önemde bir cankurtaran" olacağını belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI