Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

BEİJİNG, 8 Şubat (Xinhua) Çinli araştırmacılar, sporculara stabil bir sertliğe sahip yüksek kaliteli buz yüzeyi sağlamak için, düşük karbonlu ve enerji tasarruflu bir buz yapım sistemi geliştirdi. Bilim ve Teknoloji Gazetesi'nin Salı günkü haberine göre, gelişmiş buz yapım sistemi, buz yüzeyinin sıcaklık farkı ve sertliğini uygun şekilde ayarlayabiliyor. Yapay buz pistlerinde kullanılan önceki buz yapım teknolojileri, sera problemleri veya güvenlik riskleri yaratabilecek freon veya amonyak kullanan sentetik soğutucu yöntemlerini temel olarak benimsemişti.

Tianjin Üniversitesi'nden araştırmacılar, kış oyunlarına hizmet etmek için transkritik karbondioksit sistemini kullanarak doğrudan soğutma buz makinesi geliştirmek üzere yedi başka girişimle işbirliği yaptı. Soğutucu olarak karbondioksiti kullanan ve buz yüzeyinin altında buharlaşmayı gerçekleştiren buz makinesi, yeşil ve enerji tasarruflu bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Gazetenin haberine göre, buz makinesi sistemi yüzde 50'den fazla enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Buz yüzeyinin sıcaklık farkı ise 0,3-0,4 derece arasında kontrol edilebiliyor. Artistik buz pateni ve kısa kulvar sürat pateni, buz kalınlığı ve sıcaklığına dair katı kurallara sahip olan spor dalları. Bu nedenle, iki katman halindeki buzun sürekli ve hızlı dönüşümünün, oyun programı çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Araştırmacılar, dönüştürme süresini iki saate indirmeyi başardı.

Editör: İRFAN KARSLI