Dünya

Beijing Borsası'nda işlemler başladı

Borsaya kote edilen şirketler arasında halka arz onayını yeni almış 10 şirket ile Çin'in Ulusal Hisse Senetleri Borsası ve Kotasyon Limited Şirketi'nin "yeni üçüncü tahta" ola...

Abone Ol

Borsaya kote edilen şirketler arasında halka arz onayını yeni almış 10 şirket ile Çin'in Ulusal Hisse Senetleri Borsası ve Kotasyon Limited Şirketi'nin "yeni üçüncü tahta" olarak da bilinen seçili kategorisinden transfer edilmiş 71 şirket bulunuyor.

Sabah 10.20 itibarıyla yeni kote olan 10 şirketin tamamının hisselerinin fiyatları yüzde 60'tan fazla artınca işlemlere iki kez ara verildi. Söz konusu hisseler, işlemlerin yeniden başlamasıyla hızla yükselmeye devam etti ve bir noktada yüzde 500'ün üzerinde artarak en yüksek değerine ulaştı.

Borsa ilk işlem gününde yeni kote olan şirketlerin fiyat değişimini sınırlamıyor ancak hisse fiyatları yüzde 30'un ve yüzde 60'ın üzerinde dalgalandığında işlemler 10 dakika süreyle askıya alınıyor. BSE'nin işlemlere başlaması, Çin'in yeni bir borsa kurulması kararı almasından sadece iki ay sonra geldi ve bu karar küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin (KOBİ'ler) uzun süredir devam eden mali açmazına çözüm oluşturmayı amaçladığı için piyasalar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu Başkanı Yi Huiman, BSE'nin işlemlere başlamasını "Çin'in sermaye piyasası reformu ve gelişimi açısından bir başka kilometre taşı" olarak nitelendirerek övgüde bulundu. Yi, borsanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Ayrıca bu borsa, çok düzeyli sermaye piyasası yaratmada, KOBİ'lere yönelik mali desteği iyileştirmede, inovasyona dayalı kalkınmayı ve ekonomik dönüşüm ve iyileştirmeyi teşvik etmede hayati önem taşıyor" dedi.