Dünya

Batı Şeria ve Gazze'de, İsrail ile Filistinliler arasında gerilim yeniden arttı

RAMALLAH/GAZZE, 2 Ocak (Xinhua) Filistin Kızılayı (PRCS) tarafından yapılan açıklamada, Batı Şeria'nın Nablus şehrinin kuzeyinde bulunan Burka köyünde çıkan çatışmalarda İsra...

Abone Ol

RAMALLAH/GAZZE, 2 Ocak (Xinhua) Filistin Kızılayı (PRCS) tarafından yapılan açıklamada, Batı Şeria'nın Nablus şehrinin kuzeyinde bulunan Burka köyünde çıkan çatışmalarda İsrail askerlerinin 85 Filistinli protestocuyu yaraladığı kaydedildi. Köydeki Filistinli görgü tanıkları, çatışmaların Cumartesi gecesi bir grup İsrailli yerleşimcinin 2005'te boşaltılan Homesh yerleşimine ulaşmaya çalışmasıyla başladığını ifade etti.

PRCS'nin açıklamasına göre, Batı Şeria'nın Kalkilya şehri yakınlarında çıkan çatışmalarda beş Filistinli protestocu İsrail askerleri tarafından vurularak yaralanırken, onlarca Filistinli protestocu askerler tarafından atılan göz yaşartıcı gazdan etkilenerek bayıldı. Benzer çatışmalar Batı Şeria'nın en kuzeyinde bulunan Cenin şehri çevresinde yer alan iki köyde de onlarca Filistinli protestocu ve İsrail askerleri arasında yaşandı. Çok sayıda eylemci plastik mermi ve göz yaşartıcı gazdan etkilendi. İsrail ordusundan çatışmalar veya Filistinlilerin yaralanmasıyla ilgili hızlı bir açıklama gelmedi.

Gazze'deki Filistin güvenlik kaynaklarına göre, İsrail savaş uçakları ve tankları Cumartesi gecesi Gazze Şeridi'nin güneyinde ve kuzeyinde İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) silahlı kanadına ait çok sayıda askeri karakol ve tesise saldırdı. Kaynaklar, iki bölgede çok sayıda patlama sesi duyulduğunu, hedef alınan askeri karakollardan alevler ve dumanlar çıktığının görüldüğünü, hasar meydana geldiğini ancak yaralanan olmadığını belirtti. İsrail saldırıları ve bombalamaları, daha önce, Cumartesi sabahı Gazze Şeridi'nden ateşlenen ve İsrail'in güney kıyılarını hedef alan, herhangi bir hasar ya da yaralanmaya neden olmayan iki rokete karşılık olarak düzenlendi. İsrail medyası, İsrail'in Hamas militanlarını iki roketi fırlatmakla suçladığını ancak roketlerin fırlatılmasının sorumluluğunu kimsenin üstlenmediğini bildirmişti.