Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 25 Kasım (Xinhua)

BM Genel Kurulu aldığı kararda, bu üç ülkenin Kovid-19 sonrası toparlanmayı planlayarak ve Kovid-19 şokunun neden olduğu ekonomik ve sosyal hasarı tersine çevirmeye yönelik politika ve stratejileri uygulayarak LDC kategorisinden çıkmaya hazırlanmaları gerekeceğinden, istisnai olarak üç ülkeye bu kategoriden çıkmaya giden beş yıllık bir hazırlık dönemi tanımaya karar verdi. Standart hazırlık süresi normalde üç yıl.

Karar, LDC listesinin her üç yılda bir gözden geçirilmesinden sorumlu olan Kalkınma Politikası Komitesi'nin 2024'te yapacağı üç yıllık inceleme sonucunun beklenmesiyle hazırlık süresinin uzatılma ihtimalini göz ardı etmiyor. Üç ülke, beş yıllık dönem boyunca, BM sisteminin desteğiyle ve ikili, bölgesel ve çok taraflı kalkınma ve ticaret ortaklarıyla işbirliği içinde ulusal yumuşak geçiş stratejilerini hazırlamaya davet ediliyor.

Karar, en az gelişmiş ülkeler kategorisinden çıkmanın, üç ülke için kalkınma planlarının, programlarının ve projelerinin kesintiye uğramasına veya tersine çevrilmesine neden olmaması gerektiğini bir kez daha teyit ediyor. Kalkınma Politikası Komitesi, LDC statüsünü belirlemek için üç kriter kullanıyor: kişi başına düşen gelir, insan varlıkları ve ekonomik kırılganlık.

Editör: İRFAN KARSLI