Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Cumartesi günü, Çin'in finanse ettiği viyadüklü ekspres otoyol mega projesinin inşaatını başlattı. 

Projenin başlangıç törenine, başkent Dakka'daki resmi konutu Ganabhaban'dan katılan Hasina, 24 kilometrelik Dakka-Ashulia Viyadüklü Ekspres Otoyolu'nun inşaat çalışmalarını sanal olarak başlattı. 

Tahmini maliyeti 175,53 milyar Bangladeş takası (1,72 milyar ABD doları) olan proje, araçların Dakka'ya hızlı giriş ve çıkışını sağlamanın yanı sıra bölge ülkeleriyle transit ticareti kolaylaştırmak amacıyla uygun görülmüştü.

CysturQ007008_20221113_CBMFN0A003


Çin'in Bangladeş Büyükelçisi Li Jiming, projenin Bangladeş'in ulaşım altyapısını iyileştireceğini ve bölgesel bağlantılardaki hayati rolünü destekleyeceğini söyledi.

Proje, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin altyapı bağlantılarını geliştirme amacını yansıttığı gibi Bangladeş'in Vizyon 2041 planının ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin her iki ülkenin halklarını nasıl bütünleştirdiğinin ve onlara nasıl fayda sağladığının bir başka örneğini oluşturuyor.

Bangladeş Köprüler Dairesi, Dakka'daki Hazreti Şah Celal Uluslararası Havalimanı'ndan başkentin kuzey kesiminin eteklerindeki Ashulia'ya viyadüklü ekspres yol inşa etmek için Çin Ulusal Makine İthalat ve İhracat Şirketi (CMC) ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

CysturQ007008_20221113_CBMFN0A001

Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı

Proje, Çin'in hükümetten hükümete esasında yaptığı mali yardım ile uygulanacak.

Beş yıl içinde hayata geçirilecek olan viyadüklü ekspres otoyol projesine 14,28 km'lik mevcut yolun iyileştirilmesinin yanı sıra gişeler, çıkış ve giriş rampaları ve diğer yardımcı işlerin yapılmasına yönelik planlar da yer aldı.

Tamamlandığında otoyol, ülkedeki 30 bölgeden 40 milyon kişinin Dakka'ya hızlı ve kolay bir şekilde giriş çıkışını sağlayacak.

Proje belgelerine göre, projenin ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasını yüzde 0,21 oranında artırması da bekleniyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu