Dünya

Avustralya'nın ulusal havayolu şirketi Qantas, Kovid-19 nedeniyle ciddi ekonomik kayıp bildirdi

Havayolu şirketi, Perşembe günkü yıllık ticaret güncellemesinde, mali yıl için 2,35 milyar Avustralya doları (yaklaşık 1,71 milyar ABD doları) zarar açıkladı. Qantas CEO'su Al...

Abone Ol

Havayolu şirketi, Perşembe günkü yıllık ticaret güncellemesinde, mali yıl için 2,35 milyar Avustralya doları (yaklaşık 1,71 milyar ABD doları) zarar açıkladı. Qantas CEO'su Alan Joyce, yaşanan yıkıcı sonuçların "uçan kanguru" lakaplı şirketin çoğu uçağının havalanmasını aylarca engelleyen virüsten kaynaklandığını vurguladı. "Bu kayıp, bir yıl boyunca uluslararası sınırların kapalı olmasının ve 330 günden fazla süre boyunca yurt içi seyahatteki kısıtlamaların ulusal uçak şirketi üzerindeki etkisini gösteriyor" diyen Joyce, "Ticaret koşulları açık söylemek gerekirse acımasızdı" diye ekledi.

Şirketin CEO'su, 2020 yılındaki büyük kayıpla birleştiğinde, takvim yılı sonuna kadar Kovid-19'un şirkete toplam 20 milyar Avustralya dolarından (yaklaşık 14,55 milyar ABD doları) fazla zarara neden olabileceğini söyledi. Buna rağmen havayolu yöneticisi, ufukta iyimser işaretler gördüğünü belirtti.

Joyce, "Önümüzdeki belirsizliğe rağmen, bu süreci yönetmek için geçen yılın aynı dönemine göre çok daha iyi bir durumdayız" dedi. Alan Joyce, "Daha sade ve verimli bir kuruluşuz. Tüm çalışanlarımızın aşı olması için koyduğumuz şart, çalışanlarımız ve müşterilerimiz için daha güvenli bir ortam yaratacaktır" diye ekledi.

Qantas CEO'su, "Avustralya bu yıl bu kritik aşılama hedeflerine ulaştığında, gelecekteki kapanmalar ve sınırların kapatılma olasılığı azaldığında, yurtiçi seyahat talebinde artış yaşanacağını ve uluslararası seyahatin kademeli olarak geri döneceğini bekliyoruz" dedi. Alan Joyce, "Uluslararası sınırlarımızın tam olarak nasıl ve ne zaman yeniden açılacağı tamamen hükümete bağlı. Fakat Avustralya'nın yıl sonuna kadar ulusal kabine tarafından kabul edilen yüzde 80'lik hedefe yaklaşılırken, karmaşık olan yeniden başlama sürecine ilişkin önceden planlama yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.