Göç halindeki kambur balinalar halen Avustralya'nın doğu kıyısı boyunca kuzeye doğru hareket ederken, Queensland eyaleti Çarşamba günü bu dev deniz memelilerini korumak için yeni kısıtlamalar getirdi. 25.000'den fazla balinanın Ağustos ayına kadar doğu sahili boyunca seyahat etmesi ve Eylül ayından Kasım'a kadar Güney Okyanusu'na geri dönmesi bekleniyor. Balinaların göçü, tekne üzerinde onları izlemek isteyen binlerce kişiyi cezbediyor ancak aniden su üstüne çıkan kambur balinalar bir tekneye çarpabileceği veya teknenin üzerine düşebileceğinden bir balinaya çok yaklaşmak tehlikeli olabiliyor.

Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor. Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor.

Yetişkin bir kambur balinanın ağırlığı yaklaşık 40 tona ulaşabiliyor ve göç sırasında yüzme hareketlerini tahmin etmek mümkün olmuyor. Avustralya Yayın Kurumu (ABC), Haziran ayı başlarında yetişkin bir erkek ve üvey oğlunun, Yeni Güney Galler eyaletinde bir balinanın teknelerinin güvertesi üzerine düşmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Gençte ciddi kafa yaralanmaları ve olası bir omurilik kırığı oluşurken, üvey babası beyin sarsıntısı şüphesi ve yüzündeki kesikler nedeniyle tedavi gördü.

Avustralya'nın Sidney kentinin güneyindeki Jervis Koyu'nda 23 Eylül 2020'de çekilen bu arşiv fotoğrafında balinaları izlemek için bir gezinti teknesine binen turistler görülüyor. (Fotoğraf: Bai Xuefei/Xinhua)

Yetkililer, tekne meraklıları ve jet ski kullanıcılarını gelecek aylarda balinalara karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. Yetkililer riskleri azaltmak için teknelerin balinalardan en az 100 metre, jet ski gibi kişisel su araçlarının ise en az 300 metre uzak durmasını emretti.

Balinaları tekne çarpmasından korumak için küçük gemi kaptanlarının 6 deniz milinden daha hızlı gitmemeleri veya bir balina sürüsünün 300 metre yakınında dümen suyu oluşturmamaları gerekiyor. Ayrıca, insansız hava araçlarının bir balinaya 100 metreden daha yakın uçurulmaması gerekiyor. Kurallara uyulmadığı takdirde uygulanacak para cezaları en az 667 Avustralya doları (yaklaşık 513 ABD doları) ile 16.014 Avustralya doları (yaklaşık 12.311 ABD doları) arasında değişiyor.

Editör: İRFAN KARSLI