Yaşam

Avustralya'nın güney bölgelerinde sivrisineklerden bulaşan ölümcül virüs uyarısı yapıldı

KANBERRA, 28 Şubat (Xinhua) Eyalette geçen ay yedi akut ensefalit vakası tespit edilmesi üzerine eyaletin Sağlık ve Refah Departmanı topluma sivrisineklere maruz kalmaktan ka...

Abone Ol

KANBERRA, 28 Şubat (Xinhua) Eyalette geçen ay yedi akut ensefalit vakası tespit edilmesi üzerine eyaletin Sağlık ve Refah Departmanı topluma sivrisineklere maruz kalmaktan kaçınmalarını söyledi. Akut ensefalit, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu beyin iltihabıdır. Güney Avustralya'daki yedi vakanın tümünde hastaların hastaneye kaldırılarak tedavi edilmesi gerekti. Departmandaki Sağlık Koruma ve Lisanslama Hizmetleri Genel Müdürü Chris Lease, yetkililerin doğrulanmış flavivirüs vakalarını araştırdıklarını söyledi. Flavivirüs ensefalite dönüşebilen, sivrisineklerden bulaşan bir hastalık. Lease, Pazar günkü basın açıklamasında, "Bu insanların hepsinin hastaneye yatırılması gerekiyordu, şu anda dört kişi hala hastanede ve bir kişi ne yazık ki vefat etti" dedi ve Avustralya'nın güneydoğusunda şu anda La Nina hava olayının hüküm sürdüğünü ve bunun da sivrisinek kaynaklı hastalık riskini artırdığını sözlerine ekledi.

"Ensefalitte kafa karışıklığı, baş ağrısı, boyun sertliği, titreme, uyuşukluk ve nöbet gibi belirtiler görülebilir." Eyalette yedi akut ensefalit vakasına ek olarak, yılın başından beri görülen Ross River virüsü vakası da 77'ye yükseldi. 2021'in aynı döneminde Ross River virüsü vaka sayısı 48'di. Ross River öldürücü değil ancak eklem ağrısı, ateş ve kızarıklıklara neden olabiliyor. Yeni Güney Galler'de Batı Nil virüsü tespit edildi ve Güney Avustralya'nın Riverland bölgesinde Kokobera virüsünü (bir tür flavivirüs) taşıyan sivrisinekler bulundu. Lease, "Bu virüslerle enfekte olan insanların çoğu asemptomatiktir veya hafif ateşli bir hastalık geliştirir. Ancak enfekte olmuş kişilerin yüzde 1'den az oranındaki küçük bir kısmı, ölümcül olabilen veya uzun süreli nörolojik hasara neden olabilen ensefalit geliştirecektir" dedi. Lease, "Sivrisinek kaynaklı hastalıklardan korunmak için insanları sivrisineklerle mücadeleye çağırıyoruz ve uzun, bol, açık renkli giysiler giyme ve DEET veya pikaridin içeren bir kovucu kullanma gibi önlemler almaya teşvik ediyoruz" diye konuştu.