Bilim ve teknoloji

Avustralyalı matematikçiler karmaşık düğümleri yapay zekayla çözüyor

SİDNEY, 2 Aralık (Xinhua) -- Bu uzmanların Nature bilim dergisinde Perşembe günü çıkan makalelerinin yazarlarından biri de Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nin Matematik Ar...

Abone Ol

SİDNEY, 2 Aralık (Xinhua) -- Bu uzmanların Nature bilim dergisinde Perşembe günü çıkan makalelerinin yazarlarından biri de Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nin Matematik Araştırmaları Enstitüsü'nden Profesör Geordie Williamson idi. Bulgularını anlatan Williamson, yapay zekanın saf matematik için "olağanüstü bir araç" olduğunu söyledi.

Williamson, "Sezgi, bizim epey bir yol kat etmemizi sağlayabilir, ama yapay zeka insan aklının her zaman kolaylıkla fark edemeyeceği bağlantıları tespit etmesine yardımcı olabilir" diye konuştu. "Alanımda uzun zamandır bulunan varsayımları doğrulama ya da çürütmeye çalışmak, zaman zaman sonsuz uzayın ve çoklu boyutları ilgilendiren devasa karmaşık denklem kümelerinin dikkate alınmasını içeriyor."

İngiltere merkezli bir yapay zeka araştırma şirketi olan DeepMind'ın bilgisayar uzmanları ve İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden matematikçilerle çalışan Williamson, yapay zekayı kullanarak Kazhdan-Lusztig polinomları olarak adlandırılan bir varsayımı kanıtlamaya yaklaştığını dile getirdi. 40 yıldır çözülemeyen bu karmaşık matematiksel ifade, yüksek boyutlu cebirdeki simetri konularını ele alıyor.

Oxford profesörleri ve makalenin ortak yazarlarından Marc Lackeby ve András Juhász, matematikte yeni bir teorem oluşturduğunu söyledikleri cebirsel ve geometrik düğümlerin değişmezleri arasında bir bağıntıyı keşfederek yapay zeka kullanımını bir adım öteye taşıdı.

Üç boyutta eğrilerin incelenmesinden oluşan düğüm kuramının, birçok bilimsel uygulaması bulunuyor. Bu uygulamalara örnek olarak DNA zincirleri, akışkanlar dinamiği ve Güneş'in korona tabakasındaki güçlerin etkileşiminin anlaşılmasına yönelik çalışmalar gösterilebilir.

Juhász, "Matematiksel sezginin kılavuzluğunda makine öğrenmesinin, büyük miktarlarda verinin bulunduğu alanlarda ya da nesnelerin klasik yöntemlerle çalışılmayacak kadar büyük olduğu durumlarda ilginç ve kanıtlanabilir varsayımları ortaya çıkarabilecek güçlü bir çerçeve oluşturduğunu ortaya koyduk" diye konuştu. Yazarlar, çalışmalarının matematiksel çalışma alanlarıyla yapay zeka arasındaki işbirliğini derinleştirmeye yönelik bir model olarak işlev görmesini umuyor.

Williamson, "Benim umudum, yapay zekanın bize çalışabileceğimiz başka bir zeka ekseni sunması ve bu yeni eksenin, matematiksel dünyanın anlaşılmasını derinleştirmesidir" diye konuştu.