SİDNEY, 23 Aralık (Xinhua) -- Nature Astronomy dergisinde Perşembe günü yayımlanarak halka açıklanan keşif ile yaklaşık 12 milyon ışık yılı uzaklıktaki Centaurus A galaksisinin merkezindeki kara deliğe derin bir dalış yapılmış oldu. Galaksilerce uzakta olmasına rağmen, patlayan kara delik, gece gökyüzünde 16 Ay yan yana gelmişcesine bir uzunluğa yayıldı, ancak kara delik çıplak gözle görülemiyor.

Görüntüler, yayılan radyo dalgalarını tespit edebilen ve görüntüleyebilen Batı Avustralya eyaletinin kırsal kesimindeki Murchison Widefield Array (MWA) teleskobu kullanılarak oluşturuldu. Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi'ne (ICRAR) Curtin Üniversitesi'nden katılan, çalışmanın baş yazarı Benjamin McKinley, "Bu radyo dalgaları, galaksinin ortasındaki süper kütleli kara deliğe emilen malzemeden geliyor" dedi. Güneşin kütlesinin 55 milyon katı kütleye sahip olan kara delik patlarken gazla besleniyor ve ışık hızına yakın bir hızda malzeme fırlatıyor, bu da "radyo kabarcıklarının" dışa doğru genişlemesine neden oluyor.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

McKinley, "Kara deliğin etrafında bir disk oluşuyor ve madde kara deliğe yaklaşırken parçalandıkça, diskin her iki tarafında oluşan güçlü fışkırmalar ile malzemenin çoğu uzaya geri püskürtülerek, muhtemelen bir milyon ışık yılı uzaklıklara kadar gidiyor" dedi. McKinley, parçacıkların dışarı atılıp yerleşmesi sırasında enerji dağılması nedeniyle görüntülerin merkezde daha parlak göründüğünü söyledi.

McKinley görüntülerde oluşan, birbirine bağlı iki oval şeklinin, muhtemelen güçlü bir manyetik alan tarafından yeniden hızlandırılan parçacıkların sonucu olduğunu söyledi. Araştırma ve görüntüleme, Curtin Üniversitesi'nin, ICRAR adına işlettiği MWA sayesinde mümkün oldu. MWA direktörü Steven Tingay, "MWA, Batı Avustralya ve Güney Afrika'da dünyanın en büyük radyo teleskoplarını inşa etmek için küresel bir girişim olan Square Kilometre Array'in bir öncüsüdür" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI