Çarşamba günü yayınlanan makalede, aralarında Avustralyalıların da bulunduğu 36 astronom, galaksileri çevreleyen olağanüstü ortamların, galaksilerin içlerine kadar ulaşabildiğine ve yeni yıldızların oluşması ve galaksinin hayatta kalması için gereken yakıtı sağlayan moleküler gazları "çalabildiğine" dair kanıt sağladı. Batı Avustralya Üniversitesi'ndeki Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Claudia Lagos, "Olağanüstü ortamlar ile çevrelenen galaksilerin çok acı çektiklerini, gaz rezervlerini kaybettiklerini ve sonunda daha fazla yıldız oluşturamadıklarını biliyoruz" dedi.

Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

Bulgular, araştırmacıların Karbonmonoksit ile İzlenen Başak Ortamı Araştırması'nın (VERTICO) bir parçası olarak haritalandırdıkları Başak Kümesi'ne ait 51 gökadadaki moleküler gaz gözlemlerine dayanıyor. Lagos, "VERTICO bize yeni yıldızların doğrudan yakıtı olan moleküler gazın nasıl etkilendiğine dair eşi görülmemiş bir pencere sunuyor, bu bir galaksinin ölmesi anlamına geliyor" dedi. Lagos, şöyle konuştu: "Şimdiye kadar gözlemlenen küme gökadalarındaki gaz dağılımının en ayrıntılı haritalarından birini oluşturmayı başardık. "Bu görüntüler, çevrenin galaksilerin gaz içeriğini, özellikle yoğun ve soğuk gazı ve dolayısıyla yıldız oluşturma yeteneklerini nasıl etkilediğine dair bulmacanın eksik parçalarını tamamlıyor."

Araştırmacılar, galaksi kümelerinin evrendeki en büyük, en sıcak ve en olağanüstü ortamlar arasında yer aldığını ve bu durumun "onları VERTICO gibi gözlemler için mükemmel bir kozmik laboratuvar haline getirdiğini" söyledi. Dünya'dan yaklaşık 65 milyon ışık yılı uzaklıktaki Başak Kümesi, aşırı ısıtılmış plazmanın içinden saatte birkaç milyon kilometreye varan hızlarla fırlayan binlerce galaksiyi içeriyor. Bu, galaksiler için öylesine yaşanılmaz bir ortam ki, "galaksi söndürme" olarak bilinen bir süreçte tüm galaksilerin yıldız oluşturması durdurulabiliyor.

Makalenin başyazarı, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nden Dr. Toby Brown, "Gaz sıyırma, galaksilerdeki yıldız oluşumunu durdurabilen en muhteşem ve şiddetli dış mekanizmalardan biri" dedi. Brown, "VERTICO'nun gözlemlerinin mükemmel kalitesi, bu tür mekanizmaları daha iyi görmemizi ve anlamamızı sağlıyor" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI