Dünya

Avustralyalı ekonomist: küresel ticaret sisteminde reforma ihtiyaç var

Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki Ekonomik Araştırmalar Doğu Asya Bürosu ve Doğu Asya Forumu'nun yöneticisi Peter Drysdale, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, ticaret sistemi re...

Abone Ol

Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki Ekonomik Araştırmalar Doğu Asya Bürosu ve Doğu Asya Forumu'nun yöneticisi Peter Drysdale, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, ticaret sistemi reformu konusunda yenilenen çabalar olmaksızın, "açık ticarete yönelik halihazırda azalan güvenin, Kovid-19 ekonomik krizinin üstesinden gelmeyi ve Doğu Asya ile küresel ekonominin uzun vadeli büyüme potansiyeline ulaşmasını engelleyeceğini" ifade etti.

Aralarında Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (BKEO) ve Çin-AB yatırım anlaşması müzakerelerinin tamamlanması da bulunan ikili ve bölgesel düzeyde kaydedilen ilerlemelere değinen Drysdale, "Geçen yıl, çok taraflı ticaret sistemine yönelik saldırıya karşı bazı direnişler de oldu" dedi. Yine de "dünya ticaret sisteminin hala kriz içinde olduğunu" belirten ekonomist, "(küresel ticaret) rejiminde reform yapılmasının kilit küresel görev olduğunu" da sözlerine ekledi.

Türkiye'den gelen ilk kargo treninin, Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin Xi'an kentine başarılı şekilde ulaşmasının ardından düzenlenen kutlama töreni, 23 Aralık 2020. (Fotoğraf: Li Yibo/Xinhua)

Drysdale, Çin ve Doğu Asya'daki kalkınmanın açık, şeffaf ve kural temelli ticaret sisteminden yararlandığını ifade etti. Avustralyalı akademisyen, küresel ticaret sisteminde reformu ve açık ticarete güveni yeniden sağlamak için G20 ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği gibi başlıca küresel ve bölgesel forumların önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Drysdale, örnek olarak Asya'yla ilişkileri güncel olan bir G20 görev gücü kurmanın, "sistemin yapıcı şekilde onarılmasına dair yüksek seviye bağlılık sinyali verebileceğini, uzun vadeli toparlanma için küresel ekonomik görünümü güçlendirebileceğini" belirtti.

BKEO gibi bölgesel düzenlemelerin, reform yaklaşımlarının araştırılması için de fırsat sunduğunu kaydeden ekonomist, "uluslararası ekonominin entegre olması ve küresel refahın devamı için gerçek bir tehlike" olarak nitelendirdiği genişleyen dijital uçurum konusunda da uyardı. Dijital yönetişimle ilgili sorunları çözmek için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulunan Drysdale, "uygulanabilir çok taraflı bir dijital ticaret rejimi" kurmayı önerdi.