KANBERRA, 30 Kasım (Xinhua) İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu (CSIRO) Salı günü, Ortak Zeka (CINTEL) Gelecek Bilim Platformu'nu hizmete soktu. 12 milyon Avustralya doları (8,5 milyon ABD doları) tutarında bir finansman ile başlatılan yeni platform, insan ve makine zekasının ortak kullanımının maksimize edilmesini hedefleyecek. Platformun ilk projelerinden biri; CSIRO'nun, kurtarma görevlerini gerçekleştirecek insan ve makinelerden oluşan bir ekip yaratmak amacıyla Eylül ayında "robot olimpiyatlarında" gümüş madalya kazanan Robotik ve Otonom Sistemler Grubu ile birlikte çalışması olacak.

CINTEL platformu başkanı ve CSIRO Baş Araştırmacı Bilim İnsanı Cécile Paris, konuya ilişkin basın açıklamasında, "Proje daha zengin, daha dinamik bir insan-robot işbirliğinin geliştirilmesine odaklanarak insan ve robotların birlikte, ortamdaki değişikliklere gerçek zamanlı cevap verebilmesini ve birlikte daha iyi karar alabilmelerini sağlayacak" diyerek açıklamasına şöyle devam etti: "CINTEL, örneğin bir kurtarma görevi esnasında, dinamik durumsal farkındalık ile insanlar ile robotlar arasında işbirliğine dayalı bir diyaloğu sağlayacak mekanizmalar üzerinde araştırma yapacak."

"Kurtarma görevleri genelde tam olarak tanımlanamaz ve dinamik bir yapıya sahiptir; insanlar robotların o anda ne yapması gerektiğini tanımlamak için mantık yürütme, sezgi, uyarlama ve deneyim gibi kendi bilgi ve becerilerini kullanmak durumundadır. CINTEL, insanların sahip oldukları beceriler bütününü başarılı sonuçlar elde edilmesi için robotlarla işbirliği içinde nasıl tam olarak kullanabileceklerini araştıracak." Platformun diğer projeleri arasında siber güvenlik analistlerine destek verecek bir ekibin oluşturulması da var. Platformun yönetiminde CSIRO'nun yanı sıra Saber Astronautics, Avustralya Savunma Bakanlığı ile Queensland Teknoloji Üniversitesi, Monash Üniversitesi ve Sidney Üniversitesi'nden araştırmacılar yer alacak. Paris, platformun nihai amacının bir dizi alanda en iyi sonuçların elde edilebilmesi için ortak zekanın kullanılması olduğunu söyledi. Cécile Paris, "Bu, dijital dönüşümün bir sonraki bilimsel sınırı" dedi.

Çin uzaya yeni bir Dünya gözlem uydusu fırlattı Çin uzaya yeni bir Dünya gözlem uydusu fırlattı

Editör: İRFAN KARSLI