SİDNEY, 9 Şubat (Xinhua) Konuyla ilgili çalışma Çarşamba günü yayınlandı. Macquarie Üniversitesi'nden Profesör Daniela Traini ve Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden (UNSW) Profesör Pall Thordarson, yeni nesil burun spreyinin kullanımını araştırmak için Sidney merkezli biyoteknoloji şirketi Medlab ile işbirliği halinde bulunuyor. Söz konusu cihaz halihazırda başka ilaçlar için kullanılıyor ancak bilim insanları bu yöntemi mesajcı ribonükleik asit (mRNA) Kovid-19 aşılarına uygulamayı umuyor. Traini, çalışmaları kapsamında; aşıların burun boşluğuna bozulmadan zerk edilmesinin nasıl sağlanacağını araştırdıklarını söyledi. "Pfizer ve Moderna gibi mevcut mRNA aşıları intravenöz enjeksiyonla yapılıyor ve özel soğutma gereksinimleri bulunuyor" hatırlatması yapan Traini "Bu çalışma başarılı olursa, muhtemelen başka mRNA aşılarının da burun spreyi ile verilmesi sağlanabilir ve pek çok faydası olabilir" dedi.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Traini'ye göre, Kovid-19 aşılarını uygulamak için eğitimli personel gerekmemesi ve iğne korkusu nedeniyle aşı yaptırmaktan kaçınanlar için çözüm sunması bu yöntemin avantajları arasında bulunuyor. Traini, burundan yapılacak aşıların soğutucuya ihtiyaç duymayabileceğini, bunun da ücra bölgelerde yaşayan topluluklar ve sınırlı elektrik kaynağına sahip gelişmekte olan ülkeler için "çığır açıcı" olabileceğini söyledi. Bilim insanları, mevsimsel grip aşısı gibi birçok diğer aşının zaten burun spreyi yoluyla uygulandığını, çocuk felci ve rota virüsü gibi hastalıklar için de ağız yoluyla damla şeklinde verildiğini belirtti. Traini, bununla birlikte, ağız yoluyla verilen damlaların, mRNA aşıları için işe yaramayacağını çünkü henüz etkili olamadan sindirim sürecinde parçalanacaklarını söyledi. Burun spreyi çalışmalarının yaklaşık altı ay sürmesi ve ardından deneme aşamasına geçilmesi öngörülüyor.

Editör: İRFAN KARSLI