Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

SİDNEY, 1 Şubat (Xinhua) ABD'nin bilim dergisi PNAS'ta yayımlanan ve Salı günü halka açıklanan yaklaşık 73.000 tür içeren liste, yaklaşık 150 bilim insanının çabalarının sonucunu yansıtıyor. Sunshine Coast Üniversitesi'nden (USC) Doçent Andy Marshall, "son derece heyecan verici" küresel ağaç veri setinin, "ekoloji ve biyoçeşitlilik konusundaki bulmacanın önemli bir parçasını oluşturduğunu" söyledi. Bu verileri kullanarak yerli orman restorasyonu konusunda hükümetler için öncelikler belirlemek üzere maliyet-fayda analizi yapan Marshall, "Bilgiler ne kadar iyi olursa koruma öncelikleri ve biyoçeşitlilik hedefleri ve yönetimi için ulusal ve uluslararası planlara o oranda daha iyi bilgi sağlayabiliriz" diye konuştu.

Marshall, "Bu yayın aynı zamanda ıssız yerlerdeki ağaçların tanımlanmasının son derece zor bir süreç olabileceğini de ortaya koyuyor. Nitekim, bu süreç, sadece kısa bir süreliğine ve mevsimsel olarak açabilen çiçekler gibi malzemelerin toplanmasıyla başlar ve yıllar süren bireysel tanımlama süreçleriyle devam eder" açıklamasında bulundu. Marshall bu zor kazanılan deneyimi elde etmek için, 1998 yılında Doğu Afrika'da Tanzanya boyunca zorlu bir seyahat yapmış, sonra Avustralya'ya gitmiş ve 5 yıl boyunca topladığı zengin verileri analiz etmiş. Seyahatleri sırasında Hint ayvası familyasından iki yeni Afrika ağaç türü de dahil olmak üzere bazı keşiflerde de bulunmuş. "Bunlardan biri, Mischogyne iddi olarak adlandırdığımız ve dağlarda 20 metreye kadar uzayan bir çiçekli bitkiydi" diyen Marshall, bu ağaca Tanzanyalı bir botanikçinin adını verdiklerini ve botanikçinin bundan büyük memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Uluslararası ekip toplamda yaklaşık 9.000 sınıflandırılmamış tür keşfetti. Şimdi bu türlerin adlandırılması ve bilimsel betimlemelerinin yapılması gerekiyor. Okyanusya bölgesinde yaklaşık 6.700 bilinen ağaç türünün ve daha önce keşfedilmemiş 1.500 türün bulunduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılar, Avustralya'nın kuzeydoğusundaki tropik ve subtropik ormanların ve Pasifik adalarının bu tür keşifler için ideal yerler olduğunu söylüyor. Projenin lideri olan Purdue Üniversitesi'nden Roberto Cazzolla, bulgularının, "küresel orman biyoçeşitliliğinin, arazi kullanımı ve iklimdeki insan kaynaklı değişikliklere karşı hassas olduğunu ve bu değişikliklerin nadir türleri ve küresel ağaç zenginliğini orantısız şekilde tehdit ettiğini" ortaya koyduğunu söyledi. Öte yandan Marshall, Avustralya ve Tanzanya'da ve kurduğu yardım kuruluşu Reforest Africa (Afrika'yı Yeniden Ağaçlandıralım) aracılığıyla USC'den doktora öğrencileriyle çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: İRFAN KARSLI