Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'nün Cuma günü başlayan gezisinde, Avustralya'nın Antarktika bölgesinde bulunan ve 2006 yılından bu yana sayıları tespit edilmeyen krilleri saymak için yeni bir teknoloji kullanılacak.

Kriller dünya üzerinde en yüksek sayıda bulunan türlerden birisi ancak 2018 yılında Greenpeace'in yayımladığı bir rapor, ticari kril avlama gemilerinin balinaların beslenme alanlarına daha yakın bölgelerde faaliyette bulunduklarını göstermişti.

Kriller; balina, fok balığı ve penguenlerin öğünleri arasında bulunuyor ancak evcil hayvan ve besi hayvanlarının yemi ile olta yemi olarak kullanılmak amacıyla da avlanılıyor.

Geziye katılan kril biyoloğu Rob King, "Bu harika kaynağın, hayatta kalmaları ona bağlı olan yırtıcı hayvanlara zarar vermeden sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak için bu bölgenin sorumlu bir şekilde yönetilmesini garanti etmenin tam zamanı" dedi.

Geçmişte yapılan bilimsel gezilerde sadece okyanus yüzeyine yakın kriller sayılıyordu ancak üzerinde kameralar bulunan bir yüzer tertibatı da içeren yeni ekipmanlar geziye katılan 20 araştırmacının okyanus tabanındaki krilleri de sayabilmesine olanak sağlayacak.

"Daha önce hiç yapılmadı, çalışacak mı bilmiyoruz ama bu ilk deneme olacak" diyen King sözlerini şöyle sürdürdü: "(Eğer çalışırsa) bize hangi türden, hangi cinsiyetten ve hangi büyüklükte olduklarını söyleyecek. Bütün bunların hepsi de şimdiye dek hiç erişmediğimiz bilgiler."

Geziye katılan herkes, koronavirüs önlemi olarak Ocak ayının çoğunu karantinada geçirdi. Aralık ayında, bakım işi yapan 36 Şili vatandaşının Kovid-19 testleri pozitif çıkınca Antarktika koronavirüsün bulunmadığı tek kıta olma özelliğini kaybetmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Editör: İRFAN KARSLI