BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

SİDNEY, 24 Ocak (Xinhua) -- Monash Üniversitesi'nden bir ekip, Nature Communications dergisinin son sayısında yayınlanan bulgularının antimikrobiyal direnç alanına önemli bir katkı sağladığını söyledi. Antimikrobiyal direnç, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi patojenlerin zamanla mutasyona uğraması ve artık ilaçların onlara karşı etkisiz kalmasıyla ortaya çıkıyor, yani enfeksiyonların tedavisi giderek daha zor hale geliyor.

Monash Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nden Biyokimyager Hsin-Hui Shen, ekibin, nanopartiküller (NP'ler) olarak bilinen ultra küçük parçacıkların antibiyotiklerle birleştiğinde antibiyotiklere dirençli bakteriler olan "süper bakteriler"i öldürmede etkili olduğunu kanıtladığını söyledi.

Shen, NP bazlı politerapi tedavilerinin süper bakterilerin dış zarını bozabildiğini ve böylece "antibiyotiği lipid nanopartiküller içine yüklemenin geleneksel kullanımına gelişmiş bir alternatif sunduğunu" belirtti. "Uzun süredir nanopartiküller spesifik olarak antimikrobiyal taşıyıcılar olarak kullanılıyordu, ancak bunların antimikrobiyal direncin üstesinden gelmek için antibiyotiklerle yapılan politerapi tedavilerinde kullanımı gözden kaçırıldı" diyen Shen, NP'lerin ve antibiyotiklerin birlikte kullanımıyla "insan vücuduna alınan dozun azaltılabileceğini ve çoklu ilaç direncinin üstesinden gelinebileceğini" söyledi. Shen, "Süper bakterilere karşı koymak için yeni antibiyotikler aramak yerine, nanoteknoloji yaklaşımını antibiyotik alımının dozunu azaltmak ve birçok ilaca dirençli organizmayı etkili bir şekilde öldürmek için kullanabiliriz" diye konuştu.

Geleneksel antibiyotiklere uygulanabilir alternatifler bulma ihtiyacı, dünyada tıp camiası için her zamankinden daha acil bir öncelik haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son 30 yılda yeni antibiyotiklerin keşfedilmediğini bildirdi. Bu, şu anda giderek aşırı yükleme yapılmış antibiyotiklerin, sürekli büyüyen bir süper bakteri birikimiyle mücadele etmesi gerektiği anlamına geliyor. Uzmanlar, "süper bakteriler"le mücadelede bir ilerleme olmazsa, yeni ortaya çıkan antibiyotiğe dirençli bakteriler nedeniyle basit enfeksiyonlardan daha fazla insanın öleceğini tahmin ediyor.

Süper bakterilerin kontrolsüz yükselişi, büyük ameliyatlar ve kanser kemoterapisi tedavileri gibi yaygın tıbbi prosedürlerin de daha karmaşık hale geleceği anlamına gelebilir. Monash Üniversitesi ekibi şimdi araştırmalarının test aşamasına geçecek.

Editör: İRFAN KARSLI