SİDNEY, 20 Ocak (Xinhua) Yeni Güney Galler Üniversitesi'nde (UNSW) Kuantum Mühendisliği Profesörü Andrea Morello, araştırmanın "anlamlı hesaplamaları işlemek için yeterli ölçeğe ve güce sahip kuantum bilgisayarları inşa etmenin mümkün olduğunu" gösterdiğini söyledi. Morello, "Operasyonlarımız yüzde 99 hatasız gerçekleşti" dedi ve ekledi: "Hatalar çok nadir olduğunda, onları tespit etmek ve ortaya çıktıklarında düzeltmek mümkün hale geliyor." Morello Perşembe günü Xinhua'ya verdiği demeçte, "Bu büyük buluştan önce, silikon kuantum bilgisayarların hata oranları o kadar sorunluydu ki, onları düzeltmeye yönelik herhangi bir girişim, sorunu daha da kötüleştirebilirdi, delikten çıkan köstebeği vurma oyunu gibi" dedi. Nature dergisinde Perşembe günü yayınlanan araştırma bulguları, ekibin "iyon implantasyonu yoluyla silikona sokulan bir elektron ve iki fosfor atomu içeren üç kübitlik bir sistemle yüzde 99,95'e varan 1-kübit operasyon doğruluğu ve yüzde 99,37'lik 2-kübit doğruluk" elde ettiğini kaydetti.

Morello, "Bu, artık daha büyük ve daha güçlü bir kuantum bilgisayarı yapmanın gerçekten mantıklı olduğu performans düzeyinde olduğumuz anlamına geliyor, çünkü ekstra kübitler nadir hataları düzeltmeye yardımcı olmak için kullanılabiliyor" dedi. Bir elektrik mühendisi ve kuantum fizikçisi olan Morello, daha önce kuantum bilgisinin silikonda 35 saniye boyunca korunabildiğini göstermişti. Morello, "Kuantum dünyasında 35 saniye bir sonsuzluktur" dedi. "Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Google ve IBM süper iletken kuantum bilgisayarlarında kullanım ömrü yaklaşık yüz mikrosaniyedir - neredeyse bir milyon kat daha kısa." Ancak kübitleri izole etmek, gerçek hesaplamaları gerçekleştirmek için gerektiği gibi birbirleriyle etkileşime girmelerini görünüşe göre imkansız hale getirdi.

Çin dünyanın en büyük endüstriyel robot pazarı olmaya devam ediyor Çin dünyanın en büyük endüstriyel robot pazarı olmaya devam ediyor

Nature'daki haber, UNSW ekibinin iki fosfor atomu çekirdeğinin etrafında dolaşan bir elektron kullanarak bu sorunun üstesinden nasıl geldiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın baş yazarlarından Mateusz Madzik, "Aynı elektrona bağlı iki çekirdeğiniz varsa, onlara bir kuantum işlemi yaptırabilirsiniz" dedi. "Siz elektronu çalıştırmazken, bu çekirdekler kuantum bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ama şimdi, herhangi bir hesaplama problemine uyarlanabilecek evrensel kuantum işlemlerini gerçekleştirmek için elektron aracılığıyla birbirleriyle konuşmalarını sağlama seçeneğiniz var." Morello, yüzde birin altında bir hata oranı belirledikten sonra, bir sonraki projenin, "yararlı hesaplamalar için güvenilir bir şekilde ölçeklenen ve çalışan silikon kuantum işlemcileri tasarlamaya başlamak" olacağını söyledi. Morello, Hollanda ve Japonya'dan çıkan karşılaştırılabilir çalışmalara atıfta bulunarak, "Bu hikayenin harika bir yönü, silikondaki düşük hata oranlarına aynı anda dünya çapında üç farklı araştırma grubu tarafından ulaşılmasıdır" dedi ve ekledi: "Fikirlerin, insanların ve malzemelerin özgür ve açık dolaşımı sayesinde tüm topluluk birlikte olgunlaşıyor."

Editör: İRFAN KARSLI