Yurt

Avustralyalı araştırmacılar: Küresel ısınma, dünyanın su döngüsünü hızlandırıyor

SİDNEY, 24 Şubat (Xinhua) -- Nature dergisinde yayımlanan ve Perşembe günü halka açıklanan raporda, daha yüksek sıcaklıkların, tatlı suyun bulutlar, kara ve okyanuslar arasınd...

Abone Ol

SİDNEY, 24 Şubat (Xinhua) -- Nature dergisinde yayımlanan ve Perşembe günü halka açıklanan raporda, daha yüksek sıcaklıkların, tatlı suyun bulutlar, kara ve okyanuslar arasında sürekli döngüsünü hızlandırdığı, bunun da aşırı hava koşullarına yol açarak dünyanın daha nemli bölgelerinin daha fazla yağış almasına ve kuru bölgelerinin daha da kuraklaşmasına neden olduğu belirtildi.

Raporun baş yazarı ve Yeni Güney Galler Üniversitesi'nde (UNSW) bir matematikçi olan Taimoor Sohail, ulaştıkları sonuçların "küresel su döngüsünde meydana gelen daha büyük değişiklikleri ortaya koyduğunu" söyledi.

Önceki dönemlerde küresel yağış ve buharlaşmanın yaklaşık yüzde 80'i okyanus üzerinde meydana geldiği için döngüdeki değişikliklerin doğrudan gözlemlenmesi güçtü. Sohail, ekibinin bunun yerine 1970 ile 2014 yılları arasındaki tarihsel verileri analiz ederek okyanustaki tuzun değişim şekillerini izlediğini ve bu süre içinde okyanus tatlı suyunun ne kadarının ekvatordan kutuplara kaydığı konusunda tahminde bulunduğunu söyledi. Ekibin yeni ulaştığı sonuçlar, iklim modellerinin tahmin ettiğinden 2-4 kat daha fazla tatlı suyun taşındığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu dönemde ekvatordan kutuplara taşınan tatlı su miktarının, tahminleri 77.000 kilometreküp aştığını düşünüyor. Sohail, "Küresel su döngüsünün yoğunlaştığını zaten biliyorduk" dedi ve ekledi: "Sadece ne kadar olduğunu bilmiyorduk."

Raporun eş yazarı ve UNSW Matematik ve İstatistik Fakültesi'nde doçent olan Jan Zika, daha sıcak bölgelerdeki buharlaşmanın, okyanustan tatlı suyu alarak bu su kütlelerini daha tuzlu hale getirdiğini söyledi. Zika, buna karşın "su döngüsünün tatlı suyu daha soğuk bölgelere taşıdığını ve burada tatlı suyun yağmura dönüşerek okyanusları seyrelttiğini ve daha az tuzlu hale getirdiğini" ifade etti. "Su döngüsündeki değişikliklerin; altyapı, tarım ve biyoçeşitlilik üzerinde kritik etkisi olabilir" diye konuşan Sohail, "Bu yüzden iklim değişikliğinin, su döngüsünü günümüzde nasıl etkilediğini ve gelecekte nasıl etkileyeceğini anlamak önemli." dedi.

Sohail, "Tatlı suyun sıcaktan soğuğa taşınmasındaki değişikliklerin belirlenmesi, bir adım öteye giderek iklim değişikliğinin küresel su döngümüzü nasıl etkileyebileceği konusunda önemli öngörülerde bulunmaya devam edebileceğimiz anlamına geliyor" dedi.