Xinhua

Avustralyalı araştırmacılar köpekbalıklarının da gece iyi bir uykuya ihtiyaç duyduğunu kanıtladı

SİDNEY, 10 Mart (Xinhua) -- Biology Letters'ta Çarşamba günü yayımlanan araştırma, kontrollü bir laboratuvar ortamında köpekbalıklarının metabolik hızlarını ve değişen duruşla...

Abone Ol

SİDNEY, 10 Mart (Xinhua) -- Biology Letters'ta Çarşamba günü yayımlanan araştırma, kontrollü bir laboratuvar ortamında köpekbalıklarının metabolik hızlarını ve değişen duruşlarını izlemeyi başardı ve bu 450 milyon yıllık hayvanlarda uyku için ilk net kanıtı verdi.

Araştırmanın baş yazarı olan La Trobe Üniversitesi'nden Michael Kelly, köpekbalıklarında uykuyla ilgili daha önce yapılan bütün araştırmaların davranışsal gözlemlere dayandığını söyledi ve bu araştırmayla ilk kez somut ve fzyolojik kanıtların bulunduğunun altını çizdi.

Perşembe günü Xinhua'ya konuşan Kelly, "Davranışla ilgili problem bunun yanıltıcı olabilmesidir ancak fzyoloji yalan söylemez" dedi.

Michael Kelly, "Bu somut bir kanıt... İşte bu yüzden şimdi bu hayvanların gerçekten de uykuya daldıklarından son derece eminim" diye konuştu.

2018 yılından bu yana araştırmacılar ekibi, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın kuzey ucunda yer alan küçük bir balıkçı köyü olan Leigh'de çalışmalar yürütüyordu.

Çalışmada kullanılan draughtsboard köpekbalıkları kıyıdan yakalandı ve bir laboratuvara getirilerek sudaki oksijen seviyelerini ölçen bir oda olan solunum ölçüm odasına yerleştirildiler.

Kelly, "Ve bu size metabolizmada neler olup bittiğine dair bir gösterge veriyor. Yüzerken metabolizmalarının aktif olmayanlara kıyasla hangi seviyelerde olduğuna bakıyoruz" dedi.

Araştırmacılar kısa süre sonra, yaklaşık beş dakika dinlenmelerinin ardından köpekbalığının metabolik hızının düştüğünü ve duruşunun net bir şekilde değiştiğini fark ettiler.

"Başları yere dik şekilde göğüs yüzgeçleri üzerinde oturuştan, tamamen düz bir şekilde yatışa geçiyorlar" diyen Kelly, bu davranışın metabolizmadaki düşüşle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

Michael Kelly, "Yani gözlerini kapatmaları gerektiğine dair fkri çürüttük ancak kesinlikle duruş ve metabolizmaları için aynı yerdeyiz" dedi.

Kelly, keşfn "uykuyu ve uykunun tarih öncesi hayvanlardan insanlara kadar nasıl evrimleştiğini" incelenebileceği yeni yollar açacağını belirtti.

Michael Kelly, "Hepimiz bunu yapıyoruz (uyuyoruz), şimdiye kadar incelenen her hayvan da bunu yapıyor. Evrimsel olarak bu devam etti, her ne kadar çok riskli bir davranış gibi görünse de" dedi.

Kelly, "Yani bu, uykunun gerçekten bir dizi ya da belki de her şeyi kapsayan bir işleve hizmet ettiğini gösteriyor. Ama henüz bunun temeline inmiş değiliz" diye konuştu.