SİDNEY, 3 Şubat (Xinhua) Science Advances dergisinde yayımlanan ve Perşembe günü duyurulan araştırma, resmi adı NWA 7034 olan, ancak halk arasında Siyah Güzellik olarak bilinen ve Afrika'nın kuzeybatısındaki bir çölde keşfedilen 320 gramlık Mars kayası hakkında. Makalenin baş yazarı olan Curtin Üniversitesi'nin Yer ve Gezegen Bilimleri Fakültesi'ne bağlı Uzay Bilimi ve Teknoloji Merkezi'nde (SSTC) doktora adayı olan Morgan Cox, göktaşını "zaman içinde katılaşıp kaya halini alan, genellikle bazalttan oluşan, kırık kaya parçaları ve minerallerin bir bileşimi" şeklinde tanımlıyor. Cox, Siyah Güzellik'in içinde, sadece "şok hasarına" neden olan büyük bir çarpma sonrası oluştuğu bilinen mineral zirkonun minik taneleri olduğunu söyledi.

Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

"Bu taneler tam anlamıyla Kızıl Gezegen'in bir defalık hediyesi" diyen Cox, zirkonun keşfinin "Mars'ın ilk dönemlerinde yüzeyini etkileyen dinamik süreçler hakkında yeni kanıtlar" sunduğunu da sözlerine ekledi. Makalenin eş yazarı ve SSTC'den diğer bir araştırmacı olan Dr. Aaron Cavosie, zirkon tanelerinin, eski Mars'ta büyük çarpmalara ilişkin fiziksel kanıt sunduğunu ve buradan uzak geçmişte bu gezegenin "yaşama uygunluğuna yönelik çıkarımlar" yapılabileceğini söyledi. Cavosie, "Mars göktaşlarındaki zirkon konusunda daha önceki araştırmalarda kesin şok hasarı olmaması nedeniyle yaşama uygun koşulların 4,2 milyar yıl önce var olmuş olabileceği düşünülüyordu" diye konuştu. İki araştırmacı elde ettikleri bulguların önemini Perşembe günü Conversation adlı medya ağında çevrimiçi olarak yayımlanan bir makalede de anlattı. "Günümüzde Mars soğuk ve yaşanması zor bir yer" diyen yazarlar sözlerini söyle sürdürdü: "Ama geçmişte Dünya'ya daha fazla benzeyen ve yaşama uygun bir yer olmuş olabilir." "Dünya gibi Mars da ilk dönemlerinde Güneş Sistemi etrafında gezinen kaya ve buz kütlelerinin küresel bombardımanına maruz kalıyordu." Makalede, "Devasa çarpışmalar hayatı yok ettiği gibi, hayat için elverişli ortamlar da oluşturabilir" ifadeleri kullanıldı.

Editör: İRFAN KARSLI