Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

SİDNEY, 14 Ocak (Xinhua) Aralarından Avustralya'nın Royal Melbourne Hastanesi'nden araştırmacıların bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kılavuz Geliştirme Grubu, bulgularını Cuma günü BMJ tıbbi ticaret dergisinde yayınladı. Şiddetli olmayan, şiddetli ve kritik Kovid-19 enfeksiyonu olan 4 binden fazla hasta üzerine yapılan yedi denemenin sonuçlarına dayanan rapor, "baricitinib" ilacının, "kortikosteroid" adı verilen iltihap sökücü ilaç grubuyla birlikte kullanıldığında şiddetli ve kritik vakaların hayatta kalma oranlarını iyileştirdiğini ve solunum cihazına bağlanma ihtiyacını azalttığını gösterdi.

Baricitinib, Janus kinaz (JAK) inhibitörü olarak bilinen bir tür ilaç ve genellikle romatizmal eklem iltihabını tedavi etmek için kullanılıyor. Araştırmacılar bir diğer eklem iltihabı ilacı interlökin-6'nın (IL-6) Kovid-19 tedavisinde kullanılabileceğini ancak diğer iki JAK inhibitörü olan "ruksolitinib" ve "tofasitinib" ile yapılan denemelerin hastalığa karşı faydalı olmadığını, hatta "tofasitinib"in ciddi yan etkileri olabileceğini gösterdiğini söylüyorlar. DSÖ ekibi ayrıca hastaların hastaneye kaldırılma riski bulunan Kovid-19 vakalarında monoklonal antikor (MAB) "sotrovimab" kullanılması için "şartlı tavsiyede" bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI