Bilim ve teknoloji

Avustralya'daki yeni araştırma, ahtapotların ne kadar zeki olduklarına dair yeni bulgular sunuyor

Current Biology (Güncel Biyoloji) dergisinde yayınlanan araştırmaya katkıda bulunan Queensland Üniversitesi'nin Queensland Beyin Enstitüsü'nden Dr. Wen-Sung Chung, Pazartesi g...

Abone Ol

Current Biology (Güncel Biyoloji) dergisinde yayınlanan araştırmaya katkıda bulunan Queensland Üniversitesi'nin Queensland Beyin Enstitüsü'nden Dr. Wen-Sung Chung, Pazartesi günü Xinhua'ya yaptığı açıklamada, bu araştırmayla ilk defa farklı ahtapot türlerinin zeka seviyelerinin ve beyin yapılarının karşılaştırıldığını söyledi. Bunun öncesinde ahtapotların beyinleri ile davranışlarına dair bilgiler, çoğunlukla Avrupa'da bulunan belirli bir tür üzerindeki araştırmalara dayanıyordu. Araştırmada dört ahtapot türünün incelendiğini belirten Chung, bunlar arasında bir derin deniz ahtapotunun, bir yalnız yaşayan nokturnal ahtapotun ve gündüzleri aktif olan iki farklı resif ahtapotunun bulunduğunu ifade etti.

Gelişkin emar görüntüleme yöntemlerini kullanan araştırma ekibi, ahtapotların beyin gelişimlerinin çevrelerine, yırtıcılara ve diğer canlılara uyumlarıyla nasıl bir ilişkiye sahip olduğunu ortaya koyabildi. Daha sığ sularda ve daha karmaşık ortamlarda yaşayan türlerin daha kıvrımlı ve karmaşık beyin yapılarına sahip olduğu görülürken, tehdidin daha az olduğu derin deniz ortamlarındaki türlerin daha az karmaşık ve pürüzsüz beyinleri vardı.

Chung, "Omurgasızların beyninde böyle kıvrımları daha önce hiç görmemiştik. Kıvrımlar yüzey alanını ve aynı zamanda da hacmi artırır, bu da onların işlem yeteneklerinin ya da hafıza ile öğrenme kapasitelerinin daha geniş olduğu anlamına gelebilir" diye konuştu. Chung ve ekibin yüksek beyin kapasitesiyle ilişkilendirdiği bu tarz kompleks davranışlardan biri "ortak avlanma" oldu. Chung, "Ortak avlanmanın bir parçası olarak farklı türler arasındaki jestleri anlama ve bunlara yanıt verme yetenekleri, ahtapot türlerinin karmaşık bilişsel yeteneklere sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Araştırma ekibinin lideri, Queensland Üniversitesi'nden Justin Marshall da başlangıç aşamasındaki bu keşfin, ahtapotların ne kadar akıllı olduğunu gelecekte daha da iyi anlayabilmek açısından temel oluşturacağını söyledi. Bu çalışmanın ahtapotlarla ilgili çalışmalarda yeni yaklaşımların önünü açmasını umduğunu belirten Chung da, "Bu ilk makale bir başlangıç gibi, çünkü ilk kez bu kadar çok bilinmeyen keşfediyoruz" ifadelerini kullandı.