SİDNEY, 16 Mart (Xinhua) -- Cell Reports Medicine dergisinde yayınlanan ve Çarşamba günü açıklanan araştırma, endometriozis hastası 15.000 kişiyle 25.000 over kanseri hastasının genomlarını karşılaştıran veri setlerini kapsıyor. Endometriozis, üreme çağındaki her dokuz kadından birinin sağlığını etkileyen, rahim astarına benzer dokuların bedenin başka yerlerinde ortaya çıkmasıyla ağrıya ve kısırlığa yol açan kronik, insanı zayıf düşüren bir hastalıktır.

Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli

Queensland Üniversitesi Moleküler Biyobilim Enstitüsü'nden Sally Mortlock, "Her iki hastalık riskini artıran DNA'nın belli bir bölgesini keşfettik ve tedavinin hedefi olabilecek yumurtalık ve rahim dokularındaki genleri tespit ettik" dedi. Araştırmacılar genetik bağlantı olduğunu tahmin ettiler ve endometriozise genetik yatkınlık ile EOK histolojik tipleri arasındaki nedensel ilişkiyi değerlendirdiler.

Hem endometriozis hem de EOK ile ilişkili 28 lokus tanımladılar. Bunlardan 19'u, altta yatan ortak bir ilişkiyi işaret eden kanıtlar sağlıyordu. Mortlock, bu iki hastalık "genetik olarak bağlantılı" olsa da, over kanserine yakalanma riskinin genel olarak hala düşük düzeyde olduğunu vurguladı.

Endometriozis hastası olmanın over kanseri riskini 55'te bire çıkardığını açıklayan Mortlock, bu oranın genel olarak 76 kadından birinde görüldüğü tahmin edilen over kanserine göre yüksek bir risk olduğunu kaydetti. Avustralyalı bilim insanına göre birbiriyle ilişkili risk faktörlerini bilmek, kanseri başlatan biyolojik yolları bozmak için değerli olabilir.

Editör: İRFAN KARSLI